Zaorálek letí do Turecka. Bude tam jednat o zadržených Češích i o problematické elektrárně

O případu dvou zadržených Čechů obviněných z terorismu bude v Turecku jednat český ministr zahraničí. Lubomír Zaorálek z ČSSD odlétá do Ankary, kde se v úterý setká se šéfem turecké diplomacie. Podle české vlády není k jejich zadržování důvod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas | Foto: Janusz Konieczny

Zaorálek bude v Turecku jednat také o nedokončeném projektu Vítkovic na stavbu elektrárny Yunus Emre. Turecké úřady po nezdařeném pokusu o převrat zatkli její manažery. Elektrárna se pak dostala pod kontrolu státu. Na její stavbu poskytla úvěr Česká exportní banka, které vznikla pohledávka ve výši skoro 12 miliard korun. Česká diplomacie chce v Turecku dosáhnout minimalizace škod.

Turecká justice obviňuje Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase z terorismu. Oba Češi tvrdí, že chtěli zřídit mobilní nemocnici. Na sociálních sítích se ale veřejně hlásí ke kurdským milicím YPG, které působí v Sýrii. Turecko skupinu považuje za pobočku zakázané Strany kurdských pracujících, kterou Ankara řadí k teroristickým skupinám.

Podle české vlády není k zadržování Včelichové a Farkase důvod. Právní zástupce dvojice už požádal turecký soud o jejich propuštění. Zaorálek bude v Ankaře o případu jednat s šéfem turecké diplomacie Mevlütem Çavuşoğlem.

Josef Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme