Policisté v Brně převzali nové motocykly. Jezdit na nich začnou až na jaře

Policisté převzali první dodávku nových služebních motocyklů. 76 strojů dostali v pondělí v Brně, zbylých asi 60 kusů převezmou na jaře. Nákup motocyklů v hodnotě 60 milionů korun je největší v historii policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté v brně převzali první dodávku nových služebních motocyklů

Policisté v brně převzali první dodávku nových služebních motocyklů | Foto: Policie ČR

Zhruba 25 tisíc policistů nějak souvisí se silničním provozem. Doposud měli 105 motocyklů, takže právě hlavně jim bude dalších 135 motorek sloužit. Motorky poputují jak na okresní, tak na krajské inspektoráty, a některé budou sloužit i římo na Policejním prezidiu.

Várka prvních 76 motorek poslouží poprvé až na jaře. „V současné době budou motocykly převzaty do jednotlivých gescí, to znamená do jednotlivých krajů, případně do struktur Policejního prezidia, kde budou fungovat v takzvaných družstvech silničního dohledu,“ vysvětluje policejní prezident Tomáš Tuhý a dodává:

„Motocykly budeme stavět na registrační značky, následně budou policisté proškolováni, absolvují i různé cvičné jízdy tak, aby v momentě, kdy budou všechny motocykly v provozu, což by mělo být na jaře, byli plnohodnotně vyškoleni, připraveni a my minimalizovali jakákoliv rizika kolizí.“

Policie dostane motorky BMW vyrobené pro potřeby policie ve dvou typech, silnější o výkonu 125 koní a slabší 90koňové. Ty silnější jsou určené právě na dálnice.

Policisté v brně převzali první dodávku nových služebních motocyklů | Foto: Policie ČR

Motorky jsou vybavené například speciálním výstražným značením, které řidiče upozorní, aby zastavili. Radary na měření rychlosti ve výbavě nejsou, policie o nich ale do budoucna uvažuje.

Letošní nákup motocyklů byl jedním z největších tendrů tohoto typu v zemích střední Evropy a největší nákup motocyklů v historii policie České republiky. Většina peněz šla ze zákonem zřízeného fondu zábrany škod, který spravuje Česká kancelář pojistitelů.

Funguje tak, že pojišťovny odvádějí tři procenta z přijatého pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Fond peníze přerozděluje především složkám integrovaného záchranného systému. Každoročně je to zhruba 600 milionů korun. Letos fond například nakoupil za 174 milionů korun 25 nových cisteren pro hasiče.

Policisté v brně převzali první dodávku nových služebních motocyklů | Foto: Policie ČR

Karolína Wernerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme