České banky jsou odolné vůči recesi. O peníze v nich se nemusíme bát, zjistila ČNB

Češi si můžou ukládat do bank peníze a půjčovat si od nich s klidnou hlavou. Tuzemské banky a stavební spořitelny totiž obstály v zátěžových testech České národní banky (ČNB). Podle ní jsou všechny finanční domy připravené i na případnou recesi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

„Aktuální testy přinesly ještě o něco lepší výsledky než testy, které banka prováděla před rokem,“ říká hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

„Zátěžové testy banka provádí tak, že namodeluje nepříznivý hospodářský vývoj, především pokles hrubého domácího produktu,“ vysvětluje Zamrazilová. ČNB pak zjišťovala, jak banky obstály v této těžké situaci, do které by se v budoucnu česká ekonomika teoreticky mohla dostat.

Krizový scénář podle ČNB:
O zboží a o služby českých podniků nebude v Evropě zájem. Z důvodu menšího počtu zakázek proto budou podniky odkládat investice a nebudou nabírat nové pracovníky. Nezaměstnaných přibude, naopak se sníží mzdy. V důsledku toho začnou domácnosti odkládat nákupy automobilů nebo nemovitostí a přestanou splácet svoje půjčky. Tento koloběh by dopadl na banky, kterým by poklesly zisky.

České banky podle výsledků testu vykazují zisky a mají dostatek rezerv. Běžní klienti by se tedy neměli bát ukládat si do nich peníze nebo si od bank půjčovat.

Vypořádají se i s poklesem cen nemovitostí

„Domácí bankovní sektor jako celek je stabilní a nemáme se obávat bankovní krize, případně krize, která by vedla k tomu, že bankám musí pomáhat stát,“ soudí z výsledků testů Jan Frait, ředitel odboru finanční stability ČNB.

„Banky udržují vysoké rezervy, mají dostatečnou odolnost i proti významným ztrátám, které souvisí s poklesem cen nemovitostí nebo se zhoršením schopnosti podniků a domácností splácet své úvěry,“ dodává Frait.

Centrální banka testovala všech 22 bank a stavební spořitelen v Česku.

dab, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme