Forejt a Vatikán? Zeman mu svým buranským návrhem zcela zavařil, komentuje kardinál Vlk

Kardinál Miloslav Vlk zkritizoval prezidentem Milošem Zemanem prosazované jmenování hradního ceremoniáře Jindřicha Forejta na post velvyslance ve Vatikánu. Vlkovo prohlášení se objevilo v době, kdy Hrad oznámil, že Forejt ze zdravotních a osobních důvodů ve funkci končí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinál Miloslav Vlk byl hostem moderátorky Heleny Šulcové

Kardinál Miloslav Vlk byl hostem moderátorky Heleny Šulcové | Foto: Prokop Havel

Loni v dubnu hlava státu představila Forejta papeži Františkovi jako „budoucího českého velvyslance“. Podle kardinála Vlka prý Zeman nepostupoval podle diplomatických zvyklostí a Vatikán jeho návrh pravděpodobně odmítne.

„Na to jsou ve Vatikánu velmi citliví. Jak ukázaly některé události v případě jiných států, Vatikán takový postup odmítl, takže prezident Zeman svým buranským způsobem Forejtovi zcela zavařil," uvedl ve svém příspěvku Vlk. Nejhorší podle něj zároveň je, že si to prezident vůbec neuvědomuje.

„Pokud jde o prohlášení kardinála Vlka, je s podivem, že se kněz v adventním čase nevěnuje duchovním otázkám a místo toho se snaží vstupovat na politické kolbiště,“ komentuje kardinálův výrok mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Kardinál na svých internetových stránkách k podobě Forejtovy nominace uvedl, že Vatikán může Zemanovo jednání chápat jako nepřijatelný nátlak. Obsazení postu velvyslance totiž musí být předem vzájemně dohodnuto. Teprve potom se prý zveřejní jeho jméno.

Zemanův návrh v minulosti odsoudila i řada diplomatů včetně ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Bývalý velvyslanec ve Vatikánu Pavel Jajtner (KDU-ČSL) jej také označil za nátlak na Svatý stolec.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Kšeftování s intimními nahrávkami Jindřicha Forejta. ‚Za 70 tisíc je to vaše‘

Číst článek

Forejt od minulého týdne čelí skandálu s kompromitujícím videem. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček minulý týden oznámil, že se ceremoniář z osobních a zdravotních důvodů vzdal místa.

Zeman k videu uvedl, že ho vidět nechce, a lidi, kteří ho natočili, označil za špínu. Prezident zároveň řekl, že se Forejt rozhodl rezignovat z osobních a zdravotních důvodů.

Vatikán a diplomacie

Vatikán si hlídá, koho jako velvyslance schválí. Média v roce 2015 například informovala o tom, že Vatikán zablokoval Francouze Laurenta Stefaniniho jen proto, že bylo veřejně známo, že je gay.

Český kardinál se do Zemana opřel i v říjnu, kdy odsoudil „kšeftování“ se státními vyznamenáními v aféře kolem ocenění Jiřího Bradyho. Tehdy na adresu Zemana uvedl, že by lidé mohli v budoucnu lépe vybírat kandidáty na prezidenta.

Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme