Budou uzákoněny rodinné firmy? Současná vláda už to asi nestihne, ministři ale neprotestují

V českých zákonech by se mohl objevit pojem rodinná firma. Navrhuje to Asociace malých a středních podniků, podle níž by to státu umožnilo cíleně podporovat tento druh podnikání. Podle odhadů asociace totiž firmy, které přechází z generace na generaci, tvoří téměř třetinu výkonu české ekonomiky. Návrh neodmítají ministři Andrej Babiš, Karla Šlechtová (oba ANO) ani Jan Mládek (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velká rodina (ilustrační foto)

Velká rodina (ilustrační foto) | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.0 Generic

„Teď nastupuje nová generace. Děcka, která přebírají rodinné firmy, to mají daleko těžší než my zakladatelé, protože se všechno musejí naučit za pochodu a na bedrech jim přistane už poměrně složitý byznys. Tito následovníci opravdu potřebují od státu podporu,“ domnívá se Libor Musil, jehož společnost se v roce 2014 stala nejlepší rodinnou firmou v Česku.

Asociace malých a středních podniků, v jejímž představenstvu Musil působí, také přišla s návrhem vymezení, co to vůbec rodinná firma je.

Problém rodinných firem je jejich předání další generaci, říká ministr Jan Mládek

Číst článek

„Základním parametrem, který musí být splněn, je ten, že se jeden nebo více členů rodiny podílí majetkově, mají kontrolu a rozhodovací pravomoc a alespoň jeden z nich je statutárním orgánem,“ říká Jan Spáčil ze společnosti Deloitte, která se na návrhu podílela.

Ekonomičtí ministři návrh vítají. Na druhou stranu by podle nich změně zákonů měla předcházet širší debata, míní například ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

Šlechtová: Je třeba shoda akademiků, podnikatelů a veřejnosti

„Potřebujeme data, abychom věděli, jaký podíl je na HDP a jaká je zaměstnanost. Otázka je, jestli k tomu opravdu potřebujeme legislativní definici, nebo by to šlo nějakým jiným způsobem. Musí být shoda všech – akademické sféry, podnikatelské sféry a samozřejmě veřejné správy,“ soudí Šlechtová.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) ale upozorňuje, že současná vláda už změny provést nestihne.

„Já v tom nevidím zásadní problém, protože ty věci je třeba dodiskutovat, dotáhnout. Upřímně řečeno, když bude ta definice užší, tak bude možná menší podíl na HDP, ale dovedu si představit jako snazší nějakou přímou podporu, například z evropských peněz,“ říká ministr průmyslu.

Podle Mládka by se Česko mohlo inspirovat například Itálií, kde jsou rodinné firmy jednou z nejrozšířenějších forem podnikání.

Ministr financí Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Babiš: Tito lidé si zaslouží obdiv

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se svými vládními kolegy souhlasí v tom, že rodinné podnikání si podporu zaslouží. Spíš než změny zákonů ale podle něj tento druh podnikání potřebuje propagaci.

„Hlavní je vytvořit ve společnosti atmosféru, říct jasně, že tyhle firmy, tito lidé si zaslouží obrovský obdiv. Pokud takovou atmosféru ve společnosti vytvoříme, tak budeme motivovat jejich děti, aby byly hrdé na to, že můžou tu firmu po rodičích převzít,“ podotkl Babiš.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme