Evropská unie káže členským státům, jak mají mluvit o Rusku, říká Lavrov

Evropská unie vydává svým členům i kandidátským zemím písemné instrukce, jak hovořit o Rusku. Na tiskové konferenci v Bělehradě to v pondělí řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zdroj svého zjištění neuvedl. Není to prý ale velké tajemství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov | Zdroj: Reuters

"Víme, že v Evropské unii existují písemné instrukce o tom, jak se každá země musí veřejně vyjadřovat při jakékoli zmínce o Rusku," prohlásil ruský ministr.

Podle něho v dokumentech mimo jiné stojí, že absolutní povinností každé členské země je šířit jako mantru termíny 'anexe Krymu' a 'okupace Donbasu'. "Vypadá to, že tato instrukce je závazná," řekl ruský ministr.

Rusko zasahovalo do voleb, cílem byla pomoc Trumpovi, zjistila CIA

Číst článek

Lavrov zároveň poznamenal, že státy EU se této instrukci slepě nepodřizují. "Je nemálo zemí unie, které chápou veškerou absurditu nynější situace. EU, stejně jako ve své době SSSR, dává před hospodářskými a životně důležitými zájmy svých členů přednost ideologizovaným postulátům," řekl Lavrov.

Evropská unie se prý navíc snaží spřátelit s řadou zemí proti Rusku, což je bezperspektivní slepá ulička, prohlásil šéf ruské diplomacie. "Moskva se s nikým proti nikomu nespojuje," dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme