České biatlonisty čeká domácí závod. Zájem diváků je extrémní, říká šéf svazu Hamza

První polovina prosince, to je pro biatlonisty hektické období nabité závody a tréninky, navíc k němu patří také odloučení od domova. Český tým se v pondělí po delší době vrací ze zahraničí. Ze slovinské Pokljuky ale odcestoval rovnou do Nového Města na Moravě, kde jeho členy čeká poslední předvánoční Světový pohár.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysočina arena - pohled z nové budovy

Vysočina arena - pohled z nové budovy | Foto: Jan Kodet | Zdroj: Český rozhlas

Závody Světového poháru v Pokljuce skončily, ale sezona pokračuje bez přestávky dál – další zastávkou je Vysočina. Čeští závodníci se tak výrazně přiblíží svým domovům, ale ještě musí vydržet v tréninkovém a závodním režimu, stejně jako fungují posledních několik týdnů. Třeba Michal Krčmář nebyl doma už pořádně dlouho.

„Nebyl jsem tam od 7. listopadu, takže měsíc a kousek. Je to dlouhé, ale v tuhle chvíli mi to ani tak nevadí. Když se daří, tak se to snáší mnohem lépe,“ říká Michal Krčmář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Těším se na tu skvělou atmosféru Nového města, na ty závody a všechny fanoušky, říká před závody v Novém Městě na Moravě Gabriela Koukalová

Ze Slovinska se teď reprezentační tým přesune rovnou do Nového Města na Moravě, a protože jsou domácí závody rozhodně jedním z vrcholů sezony, nemyslí ještě ani Gabriela Koukalová na vánoční svátky, klid, a těší se na pokračování Světového poháru.

„Těším se na tu skvělou atmosféru Nového města, na ty závody a všechny fanoušky. Musím říct, že nemám nějakou zvláštní potřebu jezdit domů. Jsem skoro všude doma. Jen je důležité vytvořit si příjemné zázemí. Kvůli lidem mě to mrzí, ale když nemůže Mohamed tak k hoře, tak může hora k Mohamedovi. Občas mě tedy někdo z rodiny přijede někam navštívit,“ líčí česká biatlonistka.

Do Nového Města na Moravě to nebudou mít členové rodiny daleko, za Koukalovou a dalšími reprezentanty tam navíc dorazí i několik desítek tisíc fanoušků.

Prodali bychom i 60 tisíc vstupenek na den, říká šéf svazu Hamza

„Musím říct, že je to něco výjimečného, protože takovou atmosféru jsem nezažila. Je to super,“ zářila Veronika Vítková po bronzovém sprintu v únoru 2015, kdy do Vysočina Arény dorazilo podle organizátorů celkem přes 100 tisíc fanoušků – zdaleka nejvíc ze všech biatlonových středisek za poslední sezony.

Teď pořadatelé zvětšili tribuny na stadionu, přidali je i k trati, a tak bude číslo pravděpodobně ještě vyšší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájem je absolutně extrémní, hodnotí předseda organizačního výboru Jiří Hamza

„Zájem je absolutně extrémní. Myslím, že kdybychom měli 60 tisíc vstupenek na každý den, tak bychom je prodali. Je to bezvadný. Je to skoro vrchol, více lidí tam pustit nejde,“ říká předseda organizačního výboru Jiří Hamza.

„Ta atmosféra tam nahání husí kůži. Člověk se tam může utavit během prvních sto metrů,“ směje se Michal Šlesingr.

Český reprezentant sice trochu přehání, ale skutečně ne na každého mají hlasivky a očekávání domácích fanoušků blahodárný vliv. Vždyť na prvním Světovém poháru před necelými pěti lety se v Novém Městě žádný z českých biatlonistů nedostal do elitní desítky.

Pak ale přišel bronz smíšené štafety na mistrovství světa a na následném Světovém poháru bronz Veroniky Vítkové a stříbro smíšené štafety, a tak šéftrenér Ondřej Rybář věří, že to jeho svěřenci zvládnou i tentokrát.

„Musí to zvládnout. Ti závodníci tam jedou závodit a ne tam někomu něco dokazovat. Nemám strach z toho, že by to sportovci neměli zvládnout,“ dodává Ondřej Rybář.

Jestli vás zajímá, zda zvládnou, nebo nezvládnou, a vstupenky do Vysočina Arény jste nezískali, vše podstatné se od čtvrtka do neděle dozvíte z našich reportáží a rozhovorů.

Jan Suchan, David Nyč, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme