Diplomacii USA povede šéf ExxonMobil. Máme s ním dobré vztahy, pochvalují si v Kremlu

Několikadenním spekulacím je konec. Donald Trump oficiálně potvrdil, že prestižní post ministra zahraničí v jeho vládě obsadí Rex Tillerson, dosavadním generální ředitel energetické společnosti ExxonMobil. Z Ruska už zazněla kladná odezva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rex Tillerson

Rex Tillerson | Zdroj: Reuters

"Jeho houževnatost, rozsáhlé zkušenosti a hluboké pochopení geopolitiky z něj dělají skvělou volbu na (post) ministra zahraničí. BUde prosazovat regionální stabilitu a zaměří se na základní zájmy národní bezpečnosti Spojených států," napsal Donald Trump v prohlášení, které zveřejnil jeho přechodný tým.

Čtyřiašedesátiletý Rex Tillerson je přitom i mnohými republikány považován za kontroverzního kandidáta, zejména s ohledem na přátelské vztahy s Ruskem.

'Bezprecedentní' Trump. Řeší konflikt zájmů, jaký u prezidenta USA nemá obdoby

Číst článek

Je například odpůrcem sankcí, které Spojené státy uvalily na Rusko po ozbrojeném vpádu vojsk a následné anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Putinův poradce pro zahraniční politiku Jurij Ušakov jmenování Tillersona ocenil. Podle agentury Reuters prohlásil, že s šéfem ExxonMobil mají dobré vztahy všichni ruští představitelé, "ne jen prezident (Vladimir) Putin".

"Aktivně asistoval obchodní spolupráci a každý ho zná," řekl novinářům. Dodal, že hlavním zájmem by mělo být ukončení "krizového stavu" ve vztazích mezi oběma zeměmi, která podle něj neuspokojuje ruskou ani americkou stranu.

O Tillersonově nominaci hovoří americká média od víkendu, ale podle některých komentářů dosud zůstávali ve hře i bývalý šéf CIA David Petraeus, republikánský kandidát na prezidenta z roku 2012 Mitt Romney či respektovaný senátor Bob Corker.

Když hackera nepřistihnete při činu, je těžké cokoli vyvozovat. Trump zpochybnil ‚ruskou‘ zprávu CIA

Číst článek

Trump v sobotu potvrdil zprávy médií, že ze seznamu uchazečů o nejvyšší diplomatický post vypadl oblíbený bývalý newyorský starosta Rudi Giuliani. Kandidatury se sám vzdal, napsal prezident na twitteru.

Michal Žák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme