Z Aleppa přicházejí zprávy o popravách na ulicích. Šéf OSN varoval před pácháním 'zvěrstev'

Syrská armáda převzala kontrolu nad všemi oblastmi Aleppa, alespoň podle vojenských zdrojů. Povstalci se ještě v pondělí bránili v několika čtvrtích ve východní části města. Podle OSN bylo provládními jednotkami zabito nejméně 82 civilistů. Generální tajemník Spojených národů Pan Ki-mun varoval před "zvěrstvy".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z Aleppa v posledních dnech utekly desetitisíce lidí.

Z Aleppa v posledních dnech utekly desetitisíce lidí. | Zdroj: Reuters

Informací z posledních hodin bojů je velmi málo, nejsou nezávisle ověřené a rozcházejí se.

Katarská zpravodajská stanice Al-Džazíra uvádí, že ve východním Aleppu bylo popraveno 79, další zdroje hovoří až o dvou stech mrtvých.

OSN s odvoláním na různé zdroje z místa bojů oznámila, že během pondělí bylo zavražděno přinejmenším 82 civilistů.

Dvě tváře Aleppa obrazem: Západ slavil vítězství, východ vzdoroval do posledních sil

Číst článek

O hromadných popravách mluví vesměs média blízká opozičním povstalcům. Zdroje blízké režimu prezidenta Bašára Asada to ale označují za povstaleckou propagandu.

Určitou váhu zprávám nicméně dodal generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který na jejich základě varoval před podobnými zločiny. V Aleppu bojují na straně vlády například i irácké šíitské milice, které jsou z Iráku nechvalně známé svým brutálním chováním v sunnitských obcích, odkud vyhnaly bojovníky teroristické organizace Islámský stát (IS).

Bitva o Aleppo je u konce, hlásí pozorovatelé. Povstalci se stahují z posledních čtvrtí

Číst článek

Ještě v pondělí se mluvilo o možnosti, že se povstalci v Aleppu vzdají výměnou za volný odchod jinam do Sýrie. Podle aktuálních zpráv povstalci už údajně vůbec nejsou v kontaktu se zahraničními aktéry, kteří jim původně odchod nabízeli. Zdá se tedy, že k dohodě nakonec nedojde.

Vojenské zdroje tvrdí, že už mají pod kontrolou celé Aleppo, někdejší obchodní metropoli Sýrie, kde před válkou žily dva miliony lidí. Podle jiných se ale povstalci stále brání v několika posledních ulicích západně od řeky Kuvaik, která protéká Aleppem.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme