První výsledky jednání Zaorálka v Turecku: zadržené Čechy bude moct navštívit rodina

Turecké úřady umožní rodičům dvou zadržovaných Čechů návštěvu ve vazbě. V Ankaře to oznámil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) po jednání se šéfem turecké diplomacie. Ankara trvá na důsledném vyšetření případu, podle Zaorálka ale chce české straně s případem pomoct.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas na záběrech z policejní stanice

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas na záběrech z policejní stanice | Foto: Policie ve městě Şırnak, Mete Sohtaoğlu

„Z turecké strany vidím určitou ochotu a vstřícnost dělat kroky, které nejsou v rozporu s právním řádem a které těm občanům usnadňují situaci,“ uvedl Zaorálek. Česká diplomacie je s Markétou Všelichovou a Miroslavem Farkasem v kontaktu a hledá pro ně vhodného právního zástupce.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu řekl, že případ je nutné vyšetřit. Existují podle něj totiž důkazy o napojení Všelichové a Farkase na zakázanou Stranu kurdských pracujících a kurdské milice YPG, které Turecko považuje za teroristickou organizaci. Našly se u nich například jejich uniformy. Turecké případy proto chtějí o jejich možném napojení na tyto organizace zjistit víc.

Kurdolog Petr Kubálek: Turci mohou zadržené Čechy obvinit z přípravy sebevražedného útoku

Číst článek

Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase zadržela turecká policie letos v listopadu při hranicích s Irákem. Podezřívá je z napojení na teroristické organizace. Přátele obou zadržených ale tvrdí, že Všelichová a Farkas chtěli v oblasti naopak vybudovat polní nemocnici.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme