Ohrožuje dobrou pověst a důstojnost policie, stojí v obžalobě na exšéfa kriminalistického ústavu

Podle policie se snažil vyvinit svého náměstka z dopravní nehody, aby unikl trestu. A právě tím může bývalý ředitel Kriminalistického ústavu Praha Pavel Kolář ohrozit dobrou pověst, autoritu i důstojnost policie. Alespoň tak jeho jednání popsal státní zástupce v obžalobě, kterou Koláře viní ze zneužití pravomoci úřední osoby. Zpravodajský web Českého rozhlasu má dokument k dispozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Kolář, ředitel Kriminalistického ústavu

Pavel Kolář, ředitel Kriminalistického ústavu | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

"Jednal takovým způsobem, který má zjevný potenciál ohrozit dobrou pověst policie jako bezpečnostního sboru, její autoritu i důstojnost vůči veřejnosti," vysvětluje žalobce Michal Muravský, proč se Pavla Koláře, bývalého ředitele kriminalistického ústavu, rozhodl postavit před soud.

Státní zástupce obžaloval exšéfa kriminalistického ústavu. I přes obvinění zůstává ve funkci náměstka

Číst článek

Pro připomenutí: údajný prohřešek měl Kolář spáchat v době, kdy kriminalistickému ústavu ještě šéfoval. Jeho tehdejší náměstek Marek Kotrlý nedal v polovině ledna 2015 přednost v jízdě a do křižovatky v pražských Vršovicích najel na červenou, kde se střetl s jiným vozem. Podezření z přestupku dostal tehdy k vyřešení právě Kolář coby Kotrlého nadřízený.

Jenže z policejního šetření vyplynulo, že Kolář se nehodu nesnažil vyřešit a vedl ji pomalu, aby náměstek Kotrlý trestu unikl. A podle obžaloby tak jednal minimálně v nepřímém úmyslu.

"Vyjma ústního projednání s podezřelým za celou dobu řízení ve věci neprovedl žádný úkon směřující k objasnění skutečností, učinit závěr o viníkovi a uložit mu případnou sankci za zjištěné protiprávní jednání," napsal státní zástupce Muravský. Ten se podrobně zabýval tím, co za necelý rok, kdy měl Kolář případ na stole, opravdu udělal.

Dopravní nehoda náměstka Kotrlého
Dopravní nehoda se stala v lednu roku 2015. Kotrlý tehdy v 19.45 projížděl křižovatkou ulic Kodaňská a Vršovická na Praze 10, když se zde střetl s jiným vozidlem. Jeho tehdejší nadřízený a ředitel Kriminalistického ústavu Praha Kolář vedl správní řízení - alespoň jak tvrdí policie - "v úmyslu vyvinit svého podřízeného marka Kotrlého". Podle státního zástupce Muravského přitom "neexistuje žádná důvodná pochybnost o protiprávním jednání Kotrlého".

Spis s možným dopravním přestupkem se k němu dostal na začátku března 2015 a na konci měsíce si tehdejšího náměstka Kotrlého pozval na ústní pohovor. Zhruba o týden později se na Koláře obrátil muž, kterého Kotrlý naboural. Žádal, aby byla věc co nejdříve vyřízena a on se tak mohl vypořádat s pojišťovnou.

Mezitím se Kolář rozhodl, že si na vlastní pěst vyzkouší experiment a křižovatku, kde jeho náměstek boural, několikrát projel. Společnost mu dělal pouze jedenáctiletý syn, který držel stopky. "Zmíněné prověření na místě, vlastní měření a výpočty nejsou ve spise žádným způsobem zadokumentovány," podivil se nad pokusem žalobce.

A protože z experimentu se prý jednoznačně neprokázalo, že by Kotrlý nehodu zavinil, v polovině září Kolář celé řízení odložil. Protože to byl ale procesně špatný postup, musel na začátku ledna letošního roku vydat nové usnesení a řízení zcela zastavit. "Aniž by v řízení provedl jakýkoli další úkon," zhodnotil jeho počínání státní zástupce Muravský.

Neprofesionální, neobjektivní a účelové

Ještě než ale řízení zcela odložil, začali se o Koláře zajímat jeho nadřízení z Policejního prezidia. V prosinci 2015 jim totiž poškozený účastník poslal další stížnost. A tu uznali jako oprávněnou.

"Způsobil neodůvodněné průtahy v řízení a nečinil v řízení žádné kroky," vyjmenoval žalobce Muravský, co vše Kolářovi prezidium vytklo.

„ Byl porušen etický kodex a byl veřejnosti vyslán špatný signál o nezávislosti policie. “

A o pár řádků v obžalobě dál už byl ostřejší. "(Kolář) postupoval neprofesionálně, neobjektivně, účelově a v rozporu s etickým kodexem a pravděpodobně také zákonem o služebním poměru, kdy z celého postupu lze vyčíst tendenci důkazy provádět ve prospěch podezřelého, nikoli objektivně," napsal s tím, že ke stejnému závěru došel i policejní odbor vnitřní kontroly.

Sám Kolář se v rámci policejního šetření odmítl k věci vyjádřit a nevypovídal. Případ nechtěl komentovat ani pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Další dopravní nehoda
Kotrlý byl v roce 2015 účastníkem jiné dopravní nehody. V říjnu brzy ráno nedal přednost v jízdě a na Praze 2 vjel do křižovatky, kde se střetl s jiným vozidlem. Tehdy už ho Kolář vinným z přestupku uznal a na dobu jednoho měsíce mu snížil základní tarif o čtyři procenta.

Přitom k verzi, že náměstek Kotrlý byl skutečně viníkem nehody, se přiklonil i tehdejší náměstek a současný šéf ústavu Ľuboš Kothaj. I on se ale k věci pro Zpravodajský web Českého rozhlasu odmítl vyjádřit.

"Obsah obžaloby nám není znám. Ponechání pana náměstka (Pavla Koláře) ve výkonu služby neohrožuje žádný důležitý zájem služby. Co se týká dalšího postupu, vyčkáme na pravomocné rozhodnutí soudu," napsala stručně mluvčí ústavu Petra Srnková.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme