„V zahraničí česká vína neznají. Chybí nám typická odrůda,” říká gastronomický manažer z Bzence

13. prosinec 2016

Ryzlink vlašský 2015, pozdní sběr řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec je vítězem Národní soutěže vín České republiky pro rok 2017. Bude tedy hlavní hvězdou Salonu vín. Jak vzniká takový vinařský šampion? Měly by se v Česku rozšiřovat plochy vinic?

Hostem Interview Plus je manažer pro gastronomii Zámeckého vinařství Bzenec Ivo Kaňovský.

Pro bzenecké vinařství jde o páté vítězství jejich vína, letos porazilo 2019 vín. Dá se předem poznat, že jde o víno, které má šanci vyhrát? „Myslím si, že ano. Dá se to poznat, protože technologové mají své šampiony, ředitel má své šampiony a my someliéři máme své. S těmi my pracujeme tak, že se určitě dostanou do nějaké soutěže a dostanou v ní nějaké ocenění. Nevíme jaké, jestli to bude zlatá, nebo stříbrná medaile,” odpovídá Kaňovský.


Do České republiky se musí zhruba dvě třetiny vín dovážet. Ivo Kaňovský

Rok 2015 byl podle Kaňovského výjimečný počasím – množstvím srážek a teplým podzimem. „Ten nechal hrozny krásně vyzrát. Proto jsou tak příjemné co se týče cukru i kyselin. Vína z roku 2015 jsou tak příjemně aromatická, velmi extraktivní a dlouhá,” vysvětluje. Jaká bude úroda roku 2016 podle Kaňovského budeme vědět v březnu, zatím zraje.

Na Moravě by měly vzniknout stovky hektarů nových vinic. Dosud platilo omezení kvůli regulím Evropské unie, nyní bude možné každý rok rozšířit vinice o procento plochy.

Podle Kaňovského není Česká republika vinařsky soběstačná, takže jde o správný krok. „Nevypěstuje tolik hroznů, aby vyrobila tolik vína, kolik se v ní spotřebuje. Jedno procento je ale zatím dostatečné, myslím, že jde o správný krok.” Říká ale, že je důležité, aby nové vinice vznikaly na kvalitních plochách. „Aby například nezamrzala, nebo aby šlo o místo, kde jsou deště.”

Chybí nám typická odrůda

Hlavním cílem moravských vinařů je podle Kaňovského dodávat vína na tuzemský trh. „Ze dvou důvodu. Zaprvé nás ve světě nikdo nezná, když přijedete do Austrálie nebo do Francie, tak z Česka znají pivo a Prahu, ale co se týče vína, neví o nás.”

Jako druhý důvod Kaňovský uvádí, že Česko nemá typickou odrůdu, kterou by se mohli moravští a čeští vinaři pyšnit. „Rakousko má Veltlínské zelené, Austrálie má Shiraz, Nový Zéland Sauvignon. To nám chybí, není tu odrůda, která by nás ve světě prezentovala a všichni se ji naučili.”

V Zámeckém vinařství jsou na českém trhu nejúspěšnější tři odrůdy. „Je to Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Muškát moravský, tedy odrůdy, které jsou na Bzenecku doma.”

Poslechněte si celé Interview Plus o vinařství v Česku.

autoři: bum , vis
Spustit audio