Sobotka bilancoval s Babišem. Ocenil hospodářský růst a kritizoval ministra dopravy

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterý zakončil kolečko bilančních schůzek, které měl postupně se všemi členy koaliční vlády. Poslední na řadě byl vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Kromě státní pokladny řešili i práci dalších resortů, které Babišovo ANO spravuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a premiér v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a premiér v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Pozitivně předseda vlády zhodnotil, že se ministerstvu financí podařilo „i v rámci změny celkové hospodářské politiky vlády nastartovat hospodářský růst“. To podle premiéra přispívá k tomu, že se mimo jiné zvyšují daňové příjmy.

„Jsem rád, že se podařilo prosadit nový loterijní zákon, který nastolí hazardu přísnější pravidla,“ řekl k dosavadním výsledkům Sobotka. Pozitivní je podle něj i boj proti daňovým únikům, pochválit v té souvislosti nezapomněl nedávné nastartování EET.

Sobotka pokračuje v bilančních schůzkách. Ráno se sešel s Chovancem, večer bude mluvit s ministrem životního prostředí

Číst článek

Naopak podle Sobotky je třeba využít zbytek mandátu vlády pro efektivní čerpání prostředků z evropských fondů. Negativně premiér zhodnotil to, že se vládě zatím nepovedlo rozšířit pravomoce NKÚ.

Sobotka na úterní schůzce upozornil ministra financí také na rizika na ministerstvu dopravy. Protože Babiš nesouhlasí s personální změnou v čele ministerstva, které vede Dan Ťok za ANO, vyzval ho předseda vlády k tomu, aby osobně dohlédl na to, že priority resortu budou realizovány včas. Sobotka to řekl novinářům na tiskové konferenci. Babiš na obranu uvedl, že ANO převzalo resort ve špatném stavu.

„Můj názor na jeho (Ťokovo) fungování je jiný, kritičtější," uvedl Sobotka.

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš. | Foto: Filip Jandourek

Připomněl, že v souvislosti s výměnou dvou ministrů ČSSD vybízel i předsedy koaličních partnerů, aby zvážili výměny u svých úřadů. Svým odmítnutím za jejich práci převzali odpovědnost, uvedl Sobotka.

Předseda hnutí ANO Babiš novinářům řekl, že hodnotí jako úspěch ministra dopravy například chystané zprovoznění posledního úseku D8, které se chystá na 17. prosince.

„Resort historicky měl strašně moc ministrů, převzali jsme to ve špatném stavu," uvedl Babiš. Dodal, že nechápe, proč média ministra Ťoka permanentně kritizují.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme