Vánoční dárek pro část řeckých důchodců. Premiér Tsipras chce rozdat 617 milionů eur

Řecký premiér chce obdarovat zhruba 1,5 milionu důchodců. Alexis Tsipras minulý týden přislíbil, že k tomu využije zhruba 617 milionů eur z rozpočtového přebytku, v přepočtu přes 16,5 miliardy korun. Vánoční bonus by dostali senioři, kteří berou měsíčně necelých 850 eur, tedy téměř 23 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras | Zdroj: Reuters

Nápad okamžitě zkritizovali politici v Bruselu i Berlíně. Řečtí komentátoři ale souhlasí s tím, že nastal čas opustit cestu úporných škrtů a šetření.

Bloger Pitsirikos je přesvědčen, že Atény nyní mají plné právo unii „pozlobit". Řecký premiér Alexis Tsipras má podle něj výhodný manévrovací prostor, přinejmenším do francouzských prezidentských voleb, které se budou konat příští rok na jaře.

„Pokud by v nich zvítězila předsedkyně krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová, Francie by vypsala referendum o odchodu z unie. Německá kancléřka Angela Merkelová má zase plné ruce příprav na parlamentní volby. Nemá už tolik času na Tsiprase tlačit," píše bloger.

„Řecký premiér může být až do dubna neposlušný a je si toho vědom. Tsipras je možná politický hochštapler, ale není hlupák. Určitě zkusí využít vakua, které mu nabízí situace před evropskými volbami,“ upozorňuje Pitsirikos.

„Jeho vláda brzy oznámí pomoc lidem, kteří se pohybují na hranici životního minima. Využije toho, že německá vláda několik měsíců nebude reagovat. A sám si tím vylepší výhled před řeckými volbami. Navíc má výhodu, že datum příštích parlamentních voleb určí on sám," dodává bloger.

Řecko už má připravený rozpočet na příští rok

Řecký parlament teprve před několika dny schválil vládní návrh rozpočtu na příští rok. Rozpočtový plán počítá s obnovením hospodářského růstu, ale i s dalším zvyšováním daní a úsporami vládních výdajů. Cílem je dosáhnout rozpočtového přebytku, který po Aténách požadují evropští věřitelé.

Řecké zdravotnictví ochromuje nedostatek peněz. Pacienti leží i na chodbách

Číst článek

Zadluženost země se má příští rok podle rozpočtového plánu snížit na 176,5 procenta z letošních 180,3 procenta HDP. Vláda však považuje zadlužení za neudržitelně vysoké a chce vyjednat s věřiteli zmírnění dluhové zátěže.

Ministři financí eurozóny se minulý týden shodli na krátkodobých opatřeních, která mají pomoci dluh Řecka zmírnit.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o úvěrovou pomoc. Získalo celkem 240 miliard eur, tedy asi 6,5 bilionu korun. Loni v srpnu se pak s partnery v eurozóně dohodlo na třetím záchranném programu v celkovém objemu 86 miliard eur, v přepočtu 2,3 bilionu korun.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Rostislav Matulík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme