Nová italská vláda získala důvěru sněmovny. Senátoři rozhodnou o jejím osudu ve středu

Nová italská vláda premiéra Paola Gentiloniho získala důvěru v Poslanecké sněmovně. Dostala 368 hlasů, 105 poslanců bylo proti. Množství opozičních zákonodárců se hlasování nezúčastnilo. Ve středu bude o osudu kabinetu rozhodovat Senát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nastupující italský premiér Paolo Gentiloni

Nastupující italský premiér Paolo Gentiloni | Zdroj: Reuters

Nastupující premiér Paolo Gentiloni bude muset v horní komoře italského parlamentu opět získat většinu hlasů. Druhé hlasování ale bude pro nový kabinet podle zpravodajské agentury Reuters těžší.

Dosavadní ministr zahraničí Gentiloni v úterý při představování vládních priorit prohlásil, že jeho úkolem je prosadit nový volební zákon a také přijmout opatření podporující tvorbu pracovních míst.

Důležitým tématem je pro nový kabinet Paola Gentiloniho také uprchlická krize. Nový premiér chce pokračovat na nadcházejícím summitu EU v tlaku na změnu takzvaného dublinského systému, který vyžaduje registraci uprchlíků v první unijní zemi, do které vstoupí. Pro Itálii, zavalenou přílivem běženců z Afriky, to je nepřijatelné.

Gentiloniho vláda ale bude mít pravděpodobně jen krátké trvání, protože na italské politické scéně je vyvíjen poměrně velký tlak na brzké uspořádání předčasných parlamentních voleb. Hlasování o důvěře totiž v úterý bojkotovalo populistické Hnutí pěti hvězd a separatistická Liga Severu, které usilují o co nejrychlejší volby.

Renzi si referendum prohrál sám. Italové se báli, že na ně vyskočí i z ledničky

Číst článek

Italský prezident Sergio Mattarella pověřil Gentiloniho v neděli sestavením kabinetu. Hned následující den pak nový tým, složený prakticky z předchozí vlády expremiéra Mattea Renziho, složil přísahu. Dvaašedesátiletý člen vládní Demokratické strany už po nedělní schůzce s prezidentem oznámil, že hodlá pokračovat v práci, kterou započal jeho předchůdce.

Renzi rezignoval začátkem minulého týdne poté, co utrpěl drtivou porážku v referendu o změně ústavy. Právě se změnou těžkopádného politického systému svůj mandát spojil.

Italští poslanci při hlasování o důvěře nové vládě Paola Gentiloniho | Foto: Reuters

Nastupující italský premiér Paolo Gentiloni (vlevo) a odcházející předseda Matteo Renzi | Foto: Reuters

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme