Kvůli nacistům musel prodat přes 400 obrazů. Teď se dva z nich vrací dědicům

Téměř po osmdesáti letech se vrátily dvě hodnotné malby holandských mistrů dědicům. Podle Nadace Maxe Sterna jde o obrazy, které na konci 30. let ukradli nacisté židovskému obchodníkovi s uměním, jenž emigroval do Kanady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Stern

Max Stern | Foto: Wikimedia Commons

„Jsou to malé drahokamy,“ popsal AFP Clarence Epstein, ředitel Nadace Maxe Sterna na univerzitě Concordia v Montrealu, malby "Lodě v ohrožení na rozbouřeném moři" a "Krajina s kozou" od holandských malířů Jana Porcellise a Willema Buytewecha mladšího.

Nově získaná díla jsou už čtrnáctým a patnáctým obrazem, které se nadaci podařilo dohledat a vrátit, což je její hlavní poslání. Podle Epsteina se jedná o nejvýznamnější nadaci svého druhu na světě.

Potomci Židů žádají kvůli brexitu o pasy v Německu a Rakousku

Číst článek

Historik umění Epstein se už 14 let snaží bojovat za restituování sbírky Maxe Sterna. Tento německý Žid byl v roce 1937 donucen zavřít svou galerii v Düsseldorfu a prodat pod cenou více než 400 historických obrazů, aby mohl utéci před nacismem do Anglie a později do Kanady.

„Součastní vlastníci, kteří díla získali výhodně po druhé světové válce, neměli tušení, že byly obrazy prodány pod tlakem,“ řekl Epstein. Majitelé souhlasili s dobrovolnou předávkou děl, i když jim to žádné právo nepřikazuje.

Porcellisova malba se nacházela v aukčním domě v Metách. Druhá malba od Buytewecha byla uložena v hamburské aukční síni Stahl.

„Je tu spousta dalších děl, které se nám v tomto roce nepodařilo získat zpět. Někteří lidé však nejsou tak šlechetní,“ dodal Epstein.

Nová charitativní organizace nazvaná „Němečtí přátelé židovské univerzity“ spustí příští rok program zaměřený na předávání Sternova majetku výměnou za daňové úlevy. Podle Epsteina se většina ztracených děl nalezla v Německu.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme