Jmenování ministra zahraničí USA může provázet bitva v Senátu. Kvůli jeho vztahům s Putinem

Donald Trump se snaží získat podporu vlivných republikánů pro jmenování Rexe Tillersona novým ministrem zahraničí. Trump odůvodnil nominaci ředitele ropné společnosti Exxon Mobil tím, že jde o prvotřídního vyjednavače a podnikatele. Část amerických politiků ale znepokojují jeho nadstandardní vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tillerson (vpravo) dostal od Putina Řád přátelství a prohlásil, že je si s Putinem blízký

Tillerson (vpravo) dostal od Putina Řád přátelství a prohlásil, že je si s Putinem blízký | Foto: Mikhail Klimentyev | Zdroj: ČTK

Zatímco ministerstvo zahraničí se podle mluvčího Marka Tonera připravuje na předávku úřadu do rukou nového diplomata číslo jedna, v Senátu se možná schyluje k bitvě během potvrzovacího slyšení.

Vlivní republikánští zákonodárci jako John McCain nebo Lindsey Graham už varovali, že výkonného ředitele ropné společnosti, který kritizuje sankce vůči Rusku a s Vladimirem Putinem ho pojí blízké vztahy dvě desítky let, podrobí nepříjemným otázkám.

Ve prospěch Tillersona se naopak vyslovili bývalí republikánští ministři Condoleeza Riceová a Robert Gates. Oba v minulosti pracovali pro firmu Exxon Mobil jako konzultanti.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme