Státní tajemník Prouza má problém s bezpečnostní prověrkou, tvrdí MF Dnes. Úřad vlády to ale popírá

Tomáš Prouza, možný volební manažer sociálních demokratů, nemá bezpečnostní prověrku. Přitom podle služebního zákona jako státní tajemník pro evropské záležitosti potřebuje stupeň „důvěrné“, informovala Mladá fronta Dnes. Úřad vlády ale informaci popřel. Prouza podle něj splňuje veškeré podmínky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Prouza

Tomáš Prouza | Foto: prouza.cz

Prouza by podle služebního zákona, který se začal na jeho post vztahovat 1. ledna 2016, měl mít bezpečnostní prověrku na stupeň „důvěrné“. Podle zdrojů z ČSSD i Úřadu vlády ale tento druh prověrky nemá, píše Mladá fronta Dnes.

Státní tajemník má o prověrku zažádáno. Během bezpečnostního řízení ale Prouza „narazil na problém“, kvůli kterému musel požádat o vyšší stupeň prověrky „tajné“. Prouza se několik dní odmítal vyjádřit, jestli má potřebný stupeň prověrky. „Mám požádáno na stupeň T,“ řekl nakonec státní tajemník.

Tajemník pro EU Prouza dostal Řád čestné legie, nejvyšší francouzské vyznamenání

Číst článek

Úřad vlády ale vydal prohlášení, že Tomáš Prouza je zcela způsobilý, aby vykonával svou funkci. Splňuje podle něj všechna zákonem stanovená kritéria včetně bezpečnostní prověrky.

Národní bezpečnostní úřad má na vyřízení prověrky na stupeň „tajné“ devět měsíců. Od začátku platnosti služebního zákona už ale uběhlo téměř 12 měsíců. Protahování bezpečnostního řízení svádí Prouza na to, že dříve pracoval v zahraničí.

Prouza nastoupil do úřadu státního tajemníka pro evropské záležitosti v únoru 2014. Na podzim se o něm mluvilo jako o možném nástupci ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Ten ale ve vládě i přes prohru v senátních volbách a nabídnuté rezignaci ve vládě zůstal. O blízkém spolupracovníkovi premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se mluví také jako o budoucím volebním manažerovi sociálních demokratů. Vedení strany ale tuto otázku ještě neřešilo a bude se jí zabývat až po Novém roce.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme