Ceny bytů v Česku rostou. Během roku v průměru zdražily o 200 tisíc korun

Průměrný byt v České republice během roku zdražil o 200 tisíc korun. Vyplývá to z údajů serveru realityčechy.cz a aplikace CeMap. Nejlevněji vyjde pořízení bytu v Chomutově, nejdražší jsou naopak ceny v hlavním městě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dražba majetku v elektronické aukci se stává běžnou praxí

Dražba majetku v elektronické aukci se stává běžnou praxí | Foto: Fotobanka Stock Exchange, gingko2

Průměrná cena bytu se po letošním zdražení o 9 procent vyhoupla na 2,3 milionu korun. Částku tlačí vzhůru hlavně Praha, kde se cena výrazně přehoupla přes 4 miliony.

Zatímco v severních Čechách zaplatíte za byt průměrně půl milionu korun, třeba v Ostravě došlo podle aplikace CeMap a serveru realityčechy.cz k nárůstu cen o víc než třetinu. O pětinu zdražily byty v Jihlavě a Liberci.

Bankou roku 2016 se stala Komerční banka. Nejlepší pojišťovnou je podle poroty Allianz

Číst článek

Nejméně vzhůru šly ceny v Plzni nebo Ústí nad Labem. V Karlových Varech dokonce byty zlevňovaly, téměř o jeden a půl procenta. Rozdíl mezi průměrnou cenou v nejlevnějším Chomutově a nejdražší Praze 1 je šest a půl milionu korun.

Za vysoké ceny můžou nejnižší hypotéky

Hlavním důvodem zdražování je podle výkonného ředitele Reality IQ Ondřeje Mašína velká poptávka, která přetrvává poslední dva roky.

„Tento rok byla extrémní díky nejnižším hypotékám na trhu, které dosahovaly hypotečních sazeb až 1,3 procenta p.a. To způsobilo, že si lidé řekli, ‚pakliže teď je ta dobrá cena na nákup nemovitosti a můžeme využít hypotéku, tak jdeme do toho teď‘ a houfně nakupovali a nakupovali. Samozřejmě tlačili tu cenu nemovitostí vzhůru,“ řekl Mašín.

Podle Mašína už ale ceny nemovitostí vzhůru nepoletí. Doba výhodného nákupu bytu by ale měla přetrvávat i v příštím roce. Aktuální výše průměrné úrokové sazby je podle Fincentra hypoindexu 1,8 procenta.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme