Ořechovka

Na přípravu ořechového likéru je třeba myslet už na začátku léta. Když se vám ale podaří shromáždit měkké zelené ořechy, můžete tenhle recept od Lenky Popelové z Perné určitě vyzkoušet.

Budete potřebovat:

30 zelených ořechů (natrhaných v červnu, kdy jsou ještě měkké)
6 hřebíčků
šťáva z jednoho citrónu
4 kuličky nového koření
6 kuliček jalovce
kousek celé skořice
2 l slivovice

1,5 l vody
1 kg cukru
kousek vanilkového lusku (asi 2-3 cm)

Postup:

1. Ořechy omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do čtyřlitrové sklenice, přidáme koření a zalijeme slivovicí.

2. Uzavřeme sáčkem a gumičkou.

3. Sklenici necháme nejméně tři týdny stát na slunci.

4. Během této doby obsah sklenice třikrát promícháme.

5. Nakonec přecedíme.

6. Svaříme vodu s cukrem a vanilkovým luskem.

7. Po vychladnutí obě části smícháme.

8. Vznikne nám tak zhruba 3,5 litru ořechovky.

autor: Zuzana Plíšková