Kam s malým dítětem? V okolí Prahy stále chybí školky a jesle

14. prosinec 2016

Hostivice a Říčany patří mezi největší města v okolí Prahy. Příliv nových obyvatel jim přinesl potíže například s nedostatkem míst ve školkách a školách. Připravuje se výstavba nových zařízení.

V Hostivici momentálně nemůžou vyhovět stovce dětí, které by jejich rodiče chtěli umístit do školky. Město teď čeká, jestli dostane dotaci, aby mohlo začít stavět. Nová budova v areálu současné školy a školky by měla od září 2017 nabídnout 75 mít a stát by měla 36 milionů korun.

Pokud město na peníze nedosáhne, budou muset rodiče čekat další rok, než se podaří získat peníze. Novou školku chce postavit také developer, který staví nové byty v hostivické lokalitě Bažantnice. Školku, která má být hotova v roce 2018, bude provozovat město.

Podobný problém řeší v Říčanech, přestože tady za posledních šest let navýšili počet míst ve školkách o dvě stovky. A stejně to nestačí.

Teď do čtyř městských školek chodí 550 dětí, Říčany by ale potřebovaly místa pro dalších nejméně 160 zájemců. Zatím radnice umisťuje jen část tříletých dětí. Příští rok se proto dělníci pustí do školky nové, která má být dokončena v roce 2018.

U školky vznikne i tělocvična, která bude odpoledne a večer sloužit sportovním klubům a veřejnosti. Dohromady bude areál stát 66 milionů korun.

Spustit audio