Když jsem byl starostou, vyhledával jsem překupníky drog a zabíjel je, pochlubil se filipínský prezident

S dalším kontroverzním prohlášením přišel filipínský prezident Rodrigo Duterte. Když byl starostou města Davao, osobně prý zabíjel lidi podezřelé z drogových zločinů. Těmito slovy obhajoval prezident nekompromisní kampaň úřadů proti překupníkům drog.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte | Zdroj: Reuters

„V Davau jsem to praktikoval osobně. Jenom abych ukázal (policistům), že když to můžu udělat já, mohou i oni," citovala agentura AFP Duterteho. Ten se chlubil svými činy v pondělí večer na podnikatelském fóru.

Duterte byl starostou jedenapůlmilionového města Davao, které leží u Filipín, 22 let. Lidé ho oceňovali, protože se mu podařilo vrátit pořádek do města proslulého zločinností. Organizace pro lidská práva ale tvrdí, že smrtící komanda ve městě zabila stovky lidí, převážně drogových dealerů, ale také narkomanů, drobných kriminálníků a dětí žijících na ulici.

'Vyprázdnil do něj dva zásobníky.' Svědectví zabijáka vrhlo další stín na prezidenta Filipín

Číst článek

„Jezdil jsem ulicemi Davaa na velké motorce, sám jsem hlídkoval v ulicích a vyhledával problémy. Skutečně jsem vyhledával konfrontace, abych mohl zabíjet," řekl.

V boji proti překupníkům drog už zemřelo na pět tisíc lidí

Duterte s oblibou šokuje svými výroky. Některé pak zmírní nebo odvolá. V říjnu sám sebe přirovnal k Adolfu Hitlerovi a dodal, že „s radostí povraždí“ tři miliony narkomanů. Za odkaz na Hitlera se pak omluvil.

Duterteho protidrogové tažení v zemi kritizují Spojené státy, OSN, Evropská unie i mezinárodní organizace na ochranu lidských práv. Duterte ale tento týden zopakoval, že se protidrogové kampaně kvůli lidským právům a kritice světových vůdců, jako je americký prezident Barack Obama, vzdát nehodlá.

Podle Duterteho byla třetina z více než 5000 lidí zabitých při zátazích proti překupníkům drog usmrcena při oficiálních policejních akcích. Ostatní zahynuli za „nevyjasněných okolností". Svědci vypovídají, že maskovaní útočníci často vpadnou do domů, které byly označeny jako domov narkomanů nebo drogových překupníků, a obyvatele povraždí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme