Analytička Zlámalová: Za vyrovnaný rozpočet nemůže Babiš, ale rekordní zaměstnanost

14. prosinec 2016

Miloš Zeman by dal Andreju Babišovi Nobelovu cenu za ekonomii. Čí je to zásluha, že jsme letos hospodařili dokonce s přebytkem? A proč se zatím velmi málo investovalo?

„Prezident Zeman je výborný ekonom, stejně tak i Babiš,“ uvedl v pořadu Pro a proti poradce ministra financí ekonom Aleš Michl.

Podle něj je český prezident velmi fundovaný makroekonom a národohospodář, zatímco současný ministr financí je zase výborný byznysmen.

„Když jsem přišel v roce 2014 na ministerstvo, tak jsme řekli tři věci: nebudeme zvyšovat daně, budeme je vybírat, navýšíme investice, a loni byly rekordní investice. Tyto tři věci se nám podařily, a i proto se naše ekonomika rozjela,“ tvrdí ekonom.


Náš výsledek je, že rozpočet je letos poprvé v historii od roku 1993 v přebytku… Ano, letos se investovalo méně než vloni. Na letošní rok bylo připraveno 127 miliard na investice. To, že se nevyčerpaly, nebylo ale vinou ministra financí, ale toho, že nejsou připraveny projekty. Aleš Michl

Analytička týdeníku Echo24 Lenka Zlámalová vysvětlila, proč je na tom český rozpočet tak, jak na tom je. Důvodem je především historicky rekordní zaměstnanost. Proto je česká ekonomika skutečně rozjetá do vysokého tempa.


Rozhodující je rekordně vysoká zaměstnanost. Tím pádem rostou daně z příjmů fyzických osob, roste sociální pojištění, které je sice daní perverzní, ale skvěle se vybírá, a proto ho politici nechtějí snižovat. Zároveň klesají výdaje na podporu v nezaměstnanosti. Lenka Zlámalová

Novinářce ale vadí podle ní dramatický pokles letošních investic ve srovnání s minulým rokem, který je údajně na stavu z roku 2008. „To považuji ekonomický zločin... I v letech ekonomické krize se investovalo více, než se bude investovat letos.“

„Ve chvíli, kdy si půjčujeme za téměř záporné úroky, neinvestovat a mít rozpočet v tomto stavu na Nobelovu cenu za ekonomii opravdu není,“ reagovala na prezidentův výrok Lenka Zlámalová.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.