Evakuace Aleppa bude probíhat i neorganizovaně, říká prezident Českého červeného kříže

14. prosinec 2016

V pět hodin ráno místního času měla v syrském Aleppu na základě dohody začít evakuace lidí z posledního zbytku povstaleckých čtvrtí. Odejít mají ozbrojenci i civilisté. Evakuace stále ještě nezačala, oproti tomu boje stále pokračují.

Syrské vládní síly už při dobývání povstaleckých částí města Aleppo zabily desítky civilistů, včetně žen a dětí. Uvedl to mluvčí vysokého komisaře pro lidská práva OSN Rupert Colville. Z Aleppa přicházejí také zprávy o katastrofální humanitární situaci obklíčených obyvatel. Pomáhá jim i Český červený křž.


AKTUALIZACE: Od úterý platila dohoda o klidu zbraní, jenže boje ve zdevastovaném městě pokračují. Víc než čtyřicet lidí utrpělo zranění a autobusy určené k evakuaci už údajně odjely. Podrobnosti najdete na zpravodajském webu Českého rozhlasu >>

Jak potvrdil jeho prezident Marek Jukl, jeho lidé působí v celé Sýrii včetně Aleppa, a to jeho západní i východní části. Problém se zásobováním řeší nejen Červený kříž, ale i Červený půlměsíc. Jukl ale předpokládá, že by se situace měla zlepšit.

Neorganizovaná evakuace

„Spolupráce se odehrává na té bázi, zda vládní nebo protivládní jednotky umožní z hlediska plánování a provádění svých bojových operací přístup do míst, která ovládají,“ vysvětluje Jukl způsob práce Červeného kříže.

Podle Marka Jukla probíhá už nějakou dobu neřízená evakuace: „Začátkem prosince jsme zaznamenali asi 30 tisíc lidí, kteří opustili východní Aleppo, aniž by to bylo organizováno na základě dohody mezi stranami. Jsou vybudována evakuační centra v okolí Aleppa, kde se tito lidé mohou ubytovat, pokud chtějí, a čeká se, že dojde k většímu náporu.“

Dodává, že i kdyby nebyla evakuace zahájena organizovaně, bude podle jeho názoru probíhat i neorganizovaným způsobem. Humanitární situace v Aleppu je podle Jukla stále velmi špatná, panuje nedostatek základních věcí, i když pokračuje pomoc nejrůznějších organizací.

autoři: msp , jpr
Spustit audio