Příběh letce Otto Hanzlíčka je krásnou ilustrací doby, říká jeho praprasynovec Matěj Hanauer

15. prosinec 2016

V Britském královském letectvu sloužilo za 2. světové války 2 402 Čechoslováků a asi pětina z nich se nedočkala jejího konce. Jedním z nich byl i Otto Hanzlíček. Jeho dobrodružný život zpracoval z unikátních dobových materiálů, včetně Hanzlíčkova deníku i svědectví dalších osob, jeho praprasynovec Matěj Hanauer.

„Můj praprastrýc se narodil v roce 1911. Od mládí byl činný v Sokole a ve skautu, takže měl hodně vlastenecké cítění. Potom se vyučil strojním zámečníkem, a když se vyučil, tak nastoupil do pilotní školy a začala jeho pilotní kariéra,“ vypráví Hanauer.

V budování kariéry letce pokračoval až do začátku 2. světové války, kdy se rozhodl odejít. První den útěku z Československa si začal vést deník, který je také součástí Hanauerovy publikace Letec Otto Hanzlíček. Z republiky odešel přes Polsko, lodí doplul do Francie, kde se posléze dostal do elitní letky Lafayette.

„Ve Francii prožil veškeré své bojové lety. Stihl nějaká letadla sestřelit a stihl být sestřelen. Byl sestřelen Güntherem Rallem a pro Ralla, který byl třetím nejlepším německým pilotem, se stal prvním sestřelem, takže i Günther Rall na to rád vzpomínal,“ popisuje Matěj Hanauer.

Smutný konec pilota

Matěj Hanauer

Po dobytí Francie byl Otto Hanzlíček jedním z těch, kdo vzali své stroje a rozhodli se přeletět Středozemní moře do Afriky. Hanzlíček ve svém deníku popisuje, že neví, jak to dopadne, ani jestli vystačí beznín. Po doletu zvažoval odchod do USA, ale protože nesehnal prostředky, nakonec odjíždí do Británie a přidává se k 312. československé stíhací peruti RAF. Z Velké Británie už se ale domů nevrátil.

Osudným se mu stal jeden z cvičných letů, jak vzpomíná Matěj Hanauer: „Je to takový smutný konec pilota, protože se nejednalo o let bojový, ale byl to cvičný let, při kterém Ottovi chytl letoun, a to přímo nad Liverpoolem. Nejspíš nechtěl, aby letadlo spadlo do města, takže se otočil směrem nad moře, vyskočil ještě nad pevninou, ale foukal silný vítr, který ho zanesl přímo doprostřed zátoky, která se nachází vedle Liverpoolu, a on spadl do bahnitého koryta, kde utonul.“

Poslechněte si podrobně celý příběh letce Otto Hanzlíčka v podání jeho praprasynovce Matěje Hanauera. Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pkr , jpr
Spustit audio