Zastupitelé Nové Včelnice budou jednat o dalším osudu zámku

15. prosinec 2016

Hotel a k němu lázně. Tam měl podle představ současných majitelů vypadat zámek v Nové Včelnici. Rozsáhlý objekt koupila firma IKT Technologies před sedmi lety. Stav zámku ze 16. století se ale od té doby prakticky nezměnil a společnost teď objekt nabídla městu ke koupi.

„Jsou tam propadlé stropy, nosné trámy. Do některých částí se ani nedá vstoupit bez rizika velkého úrazu,“ popisuje stav zámku starosta Nové Včelnice Karel Dvořák.

Rekonstrukce podle smlouvy měla být hotová do března 2019, kdy by měl současný majitel předložit kolaudační rozhodnutí. „Doložil, že tam proinvestoval asi 650 tisíc na zhodnocení, ale kromě kousku kanalizace v podstatě nic nezůstalo. Okna za 300 tisíc jsou dnes vymlácená, protože řádění vandalů v tak velkém objektu nejde zamezit,“ dodává Karel Dvořák.

Svůj záměr proto společnost IKT Technologies přehodnotila a zámek teď chce městu prodat zpět. Jednatel Jiří Smítka ale své rozhodnutí nechce komentovat. „Teď už to asi nemá cenu nijak komentovat,“ řekl redaktorce Českého rozhlasu.

Podle smlouvy by město mohlo bývalý zámek zpět koupit za zhruba 1,5 milionu korun, starosta to ale zastupitelům nedoporučí. Rekonstrukce by totiž podle hrubého odhadu vyšla na zhruba 300 milionů korun.

„Nejdřív je třeba si vyjasnit využití toho zámku. Býval tam úřad, to by se mi tam znovu líbilo, může tam být nějaké kulturní zařízení, sály, vinárna, kavárna, ubytování, podnikatelské prostory. Je toho spousta, ale je třeba si to dobře rozmyslet, protože ta rekonstrukce znamená velké náklady,“ připomíná starosta.

O tom, zda město koupí zámek od soukromého majitele zpět, budou zastupitelé jednat ve čtvrtek.

autor: hoch
Spustit audio