Armáda bude mít nové mobilní radary. Za tři miliardy je dodá Izrael

Česká armáda obnoví své mobilní radary do roku 2021. Osm přístrojů za téměř tři miliardy korun dodá Izrael. Smlouvu na strategickou zakázku podepíše Česko s Izraelem do konce roku. Podle ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO byla jedna z podmínek, aby se do výroby zapojil i český průmysl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Je to jeden z nejmodernějších existujících systémů vůbec. Poměrně významná část výroby bude probíhat právě i v České republice prostřednictvím firmy Retia,“ řekl ministr obrany Martin Stropnický.

Nové 3D radiolokátory nahradí zastaralé radary sovětské výroby. Armáda tak bude mít přehled o vzdušné situaci ve výškách od 100 do 3000 metrů.

Izrael převzal první dvě stíhačky F-35. Nejmodernější stroje mají posílit převahu země v regionu

Číst článek

Ve spolupráci s plánovanou náhradou protiletadlového raketového komplexu 2K12 KUB zajistí aktivní protivzdušnou obranu. Součástí zakázky je zabezpečení logistické podpory po dobu dvacetileté technické životnosti.

Stropnický připomněl, že radary sovětské výroby mají několikanásobně překročenou životnost. Komise se 32 členy posuzovala podle něj 105 základních kritérií a přes čtyři stovky parametrů nabídek.

Do Vánoc by se mělo začít hovořit o podobě smluv, podepsány by měly být v polovině příštího roku, řekl ministr. První část radarů by měla mít armáda k dispozici v roce 2019, ke kompletní obměně by pak mělo dojít nejpozději v roce 2021.

Izraelci by měli do Česka dodat radar od státního podniku Elta Systems, který vyrábí systém Iron Dome. Je schopen nejenom zjistit raketový útok, ale i vyhodnotit, kam raketa dopadne, a v případě nebezpečí útoku na zalidněnou oblast ji sestřelit. Elta české armádě nabídla radar ELM 2084 MMR (Multi-Mission-Radar, radar pro více rolí), který je součástí tohoto systému. Již před rokem se izraelská firma dohodla se společností Retia, že se tato česká firma bude na výrobě radaru v případě úspěchu v tendru podílet.

Jana Klementová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme