Premiérový ročník české mládežnické NBA ovládl 'Memphis'. Cílem projektu je přivést děti k basketu

Basketbalisté Memphisu Grizzlies porazili ve finále NBA Milwaukee Bucks v hale Královka. Slavná zámořská liga se ale nepřesunula do Česka, jak by se mohlo podle názvů klubů zdát. V Praze propaguje značku NBA juniorská varianta soutěže pro žáky čtvrtých a pátých tříd základních škol.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Welsch zažil nejbouřlivější atmosféru právě v srbském Bělehradě

Jiří Welsch zažil nejbouřlivější atmosféru právě v srbském Bělehradě | Foto: Michal Jurman | Zdroj: Český rozhlas

Do základní školy chodí v Blansku, ale jako basketbalový tým se jmenovali Miami Heat. Slavné kluby NBA propůjčily pro juniorskou verzi soutěže nejen svá jména, ale i své dresy žákům základních škol, které po celé Evropě hrály o národní titul.

Patronem projektu je bývalý srbský basketbalista Vladimir Radmanović.

Přehrát

00:00 / 00:00

NBA se umí velmi dobře propagovat, říká basketbalista Jiří Wesch

„Před půl rokem jsem byl na finále u nás v Bělehradě, jsme basketbalová země, takže soutěž tam měla vysokou úroveň. Nejhorší to asi bylo ve Velké Británii. Snažili se, ale to je zase fotbalový národ a basketbal není součástí jejich kultury. Tohle myšlení se právě snažíme změnit,“ říká Radmanović.

Pro NBA tohle může být výhodný obchod, vždyť dresy jsou to nejcennější, co můžou mladí basketbalisté dostat. Když před lety jeden takový přivezl starší bratr Jiřímu Welschovi, později nejúspěšnější Čech v NBA si ho nesmírně vážil.

„Toho dresu jsem si tak vážil, že jsem si ho ani nevzal na sebe. Stále jsem si ho šetřil na nějakou speciální příležitost. Bylo to pro mě něco tak cenného, že myšlenka na to, že bych ho propotil na tréninku, byla absolutně nepřijatelná,“ říká Jiří Welsch, který mládežnickou soutěž vnímá i jako velmi dobrou propagaci NBA.

„Myslím, že je to hodně chytrá forma. Ty děti se s tím ztotožní. Není to něco, o čem se jenom dočtou. Je to ze strany NBA další chytrý krok, protože jestli něco NBA umí, tak je to prodat sama sebe,“ myslí si Welsch.

„Třeba teď hrají Milwaukee Bucks, děti si budou chtít najít, co vlastně reprezentují, kliknou na jejich stránky a třeba se jim to zalíbí. Někteří třeba budou hrát jenom tento turnaj a už nikdy více, ale i kdybychom získali jenom jedno dítě pro basketbal, je to podle mě docela dobrý výsledek,“ souhlasí někdejší Welshův protihráč v NBA Vladimir Radmanović.

Martin Charvát, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme