V kauze ROP poslal soud do vazby vlivného podnikatele a bývalého člena ODS Ježka

Policie pokračuje ve vyšetřování údajných machinací s evropskými dotacemi v kauze Regionálního operačního programu Severozápad. Ještě v noci na čtvrtek poslal soud do vazby bývalého člena ODS Daniela Ježka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Ježek

Daniel Ježek | Zdroj: ČTK

V případu machinací s evropskými dotacemi v Regionálním operačním programu Severozápad je obviněno 24 lidí včetně bývalé hejtmanky ústeckého kraje Jany Vaňhové z ČSSD a šéfa sociální demokracie v Karlovarském kraji Petra Navrátila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Janek Kroupa ke kauze ROP: Nejzajímavější je Jakub Pánik.

Policie ve středu vyslýchala obviněné do pozdních hodin. Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové se policisté naplno snaží využít lhůtu 48 hodin, kterou ze zákona mají. Chtějí vyslechnout všechny obviněné. Výslechy trvají až šest hodin.

Ještě ve středu večer prozradila, že u jednoho ze zadržených se rozhoduje o vzetí do vazby. „Pan státní zástupce podal k příslušnému soudu ve vztahu k jedné zadržené osobě návrh na její vzetí do vazby. Jsou zadrženy celkem tři osoby včetně právě té osoby, na kterou byl podán návrh na vzetí do vazby. To, zda soud tuto osobu do vazby vezme, teď nemohu vůbec presumovat, bude se rozhodovat,“ řekla Bradáčová.

Tou osobou byl vlivný podnikatel a bývalý člen ODS Daniel Ježek. Soud ještě v noci na čtvrtek rozhodnul o jeho vzetí do vazby.

Podnikatel Ježek ve vazbě

„Obviněný byl vzat do vazby z důvodu vazby koluzní. V případě propuštění na svobodu by mohl ovlivňovat svědky. Tento vazební důvod ze zákona však trvá tři měsíce. Pokud nebude za zcela mimořádných okolností shledán i nadále,“ vysvětlil soudce Martin Majchrák, proč poslal Ježka do vazby. Soud prý bral také v potaz Ježkovy vazby v zahraničí.

Daniel Ježek je vlivný podnikatel a bývalý člen ODS. Má velmi úzké vazby na bývalého chomutovského senátora Alexandra Nováka. Když byl Novák propuštěn z vězení, tak mu Ježek půjčil peníze.

Je možné, že Ježek nebude jediným, koho soud v kauze ROP pošle do vazby. Všichny obviněné kromě Ježka sice policisté po výslechu propustili, státní zástupce ale může i tak podat návrh na jejich vzetí do vazby. Mohou také přibýt další obvinění.

Podle investigativního novináře Českého rozhlasu Janka Kroupy je v kauze ROP nejzajímavější osobou Jakub Pánik. Vždy se totiž pohyboval v „druhé nejvyšší vlně lidí, kteří byli schopní rozhodovat“. Byl náměstkem hejtmana, náměstkem sociální demokracie v krajích, ale také byl vlivným podnikatelem a manažerem v různých stavebních firmách.

Politická chyba, míní Sobotka

Podle Kroupy trvalo policistům odhalení skupiny kolem Regionálního operačního programu Severozápad tak dlouho, protože skupina byla neuvěřitelně sofistikovaná. Pánik například používal běloruská telefonní čísla, aby ho nemohla česká policie odposlouchávat.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o celé kauze prohlásil, že ji nepokládá za problém ČSSD, ale konkrétních lidí, o jejichž vině rozhodně soud. Celý případ se podle něj týká minulosti. Personální otázku prý nechá na krajských organizacích.

„Myslím si, že v Ústeckém kraji zaplatila ČSSD za to, že tam spolupracovala ve vedení kraje s ODS po roce 2008. Teď se ukazuje, že to tehdy byla velká politická chyba," řekl.

Podle ministra Jana Mládka se obvinění ředitele odboru ministerstva průmyslu a obchodu Vladimíra Bártla, který je také mezi obviněnými v kauze ROP, týká činnosti mimo úřad. „Pokud nám orgány činné v trestním řízení sdělí nějaké informace závažného charakteru, tak státní tajemník bude postupovat podle platného služebního zákona,“ dodává.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme