V Aleppu začalo údajně platit nové příměří, od brzkého rána se nebojuje

Deset sanitek a stovka dobrovolníků humanitárních organizací čeká v syrském Aleppu na další pokus o evakuaci obležených části města. Podle zpráv agentury Reuters z čtvrtečního rána potvrdili vůdci povstalců novou dohodu o příměří a ve městě v brzkých ranních hodinách utichly boje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničený tank v části Aleppa ovládané vládními jednotkami.

Zničený tank v části Aleppa ovládané vládními jednotkami. | Zdroj: Reuters

Dřívější zprávy mluví o tom, že povstalci za evakuaci svých lidí z východního Aleppa údajně nabídli bezpečný odchod přívrženců prezidenta Bašára Asada ze dvou obcí v provincii Idlíb, které povstalecké skupiny obléhají. Damašek si uzavření dohody podmínil předáním seznamu zájemců o evakuaci, aby se ujistil, že mezi nimi nejsou prorežimní rukojmí.

Rebelové sice tvrdí, že jednání byla úspěšná a dohodu se podařilo uzavřít, Rusko i syrská vláda ale ve čtvrtek ráno ještě mlčely. Některé provládní zdroje navíc tvrdí, že dohoda platná není a že jednání jsou komplikovaná. To potvrdil i zástupce libanonského hnutí Hizballáh, které podporuje syrský režim.

Překroucený příběh a agonie Aleppa. Nejsem teroristická lůza, brání se válečná reportérka

Číst článek

O Aleppu telefonicky jednali ministři zahraničí Ruska a Íránu Sergej Lavrov a Mohammad Džavád Zaríf a později také prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan. Írán do problematiky přidává ještě další nové požadavky. Podle povstalců chce Teherán záruku, že rebelové propustí zajaté íránské bojovníky a vydají těla padlých. Na alarmující situaci v Aleppu a nutnost rychlého uzavření příměří upozorňuje organizace Spojených národů.

Podle OSN došlo téměř jistě k válečným zločinům

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn řekl, že syrská armáda téměř jistě porušila mezinárodní zákon a dopustila se válečných zločinů. Upozorňoval hlavně na bombardování civilistů, kteří se připravovali na úterní evakuaci. Proti situaci v Aleppu protestovaly ve světě tisíce lidí. Demonstranti byli například před íránským konzulátem v Tureckém Istanbulu a obviňovali Teherán z účasti na válečných zločinech v Aleppu.

"Stovky lidí, možná i tisíce civilistů jsou oběťmi vraždění. Jsou mezi nimi i ženy a děti. A tyto masakry provádí Írán, země, která si říká muslimská. Proto jsme přišli sem před íránský konzulát protestovat," řekl jeden z demonstrujících.

Podle generála americké armády Stephena Townsenda získání Aleppa příliš neovlivní boj s radikály z Islámského státu. Upozornil ale na to, že se islamisté při získání Palmýry pravděpodobně zmocnili technologie, která by mohla ohrozit koaliční jednotky. Není si přesně jistý, jakou technikou takzvaný Islámský stát disponuje, spekuluje se o obrněných vozidlech a možná i protiletadlové technice.

Islamisté Palmýru znovu získali o víkendu. Oslabená syrská armáda tam nedokázala vzdorovat přesile radikálů. Povstalci tvrdí, že je to proto, že se vládní síly soustředily hlavně na dobytí Aleppa, které bylo částečně pod kontrolou opozičních sil.

Matěj Štýs, Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme