Ruský prezident po 11 letech navštíví Japonsko. Země stále neuzavřely mír po druhé světové válce

Vladimir Putin zahájil ve čtvrtek dvoudenní návštěvu Japonska. Ruský prezident tak po 11 letech navštíví zemi, se kterou vede Rusko spory o Kurilské ostrovy. Kvůli nim stále obě země neuzavřely mírovou dohodu po druhé světové válce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin při návštěvě Biškeku, kde se účastní summitu Společenství nezávislých států

Vladimir Putin při návštěvě Biškeku, kde se účastní summitu Společenství nezávislých států | Zdroj: Reuters

Návštěvu Japonska nezačne Putin v Tokiu, jak by sedalo očekávat, ale v osm set kilometrů vzdáleném městečku Nagato, které je rodištěm premiéra Šinza Abeho. Podle ruských médií jde o projev velké vstřícnosti japonského premiéra k ruskému prezidentovi.

Oba politici budou v Nagatu jednat mezi čtyřma očima. Japonsko má totiž velký zájem o hospodářskou spolupráci s Ruskem, i když se připojilo k západním sankcím proti Rusku po anexi Krymu.

Komentátoři ale neočekávají, že by Putinova návštěva Japonska přinesla pokrok v otázce sporných ruských Kurilských ostrovů. Kvůli nim obě země dodnes nepodepsaly mírovou dohodu ukončující druhou světovou válku. Technicky jsou tedy stále ve válečném stavu.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme