Konvoje odvážejí z Aleppa tisíce civilistů. Dalších 50 000 zbývá, zní z Francie

Evakuace ze severního Aleppa jde podle Světové zdravotnické organizace hladce. Sanitky nejdřív pod dohledem Červeného kříže a Červeného půlměsíce odvezly z města 200 nemocných a zraněných. Ruské ministerstvo obrany později potvrdilo zahájení evakuace 5000 povstalců a jejich rodinných příslušníků. V prvním konvoji Aleppo opustilo podle zdrojů agentury Reuters 951 lidí, počet evakuovaných by ale tento den mohl vzrůst až na 2000.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleppo, Sýrie

Aleppo, Sýrie | Zdroj: Reuters

V prvním konvoji bylo podle syrských zdrojů 951 lidí, mezi nimi 108 raněných a 200 povstaleckých bojovníků. Svědci mezi nimi viděli ženy a děti.

Turecko oznámilo, že evakuováno by mohlo být celkem až 100 tisíc lidí a že celá operace by měla trvat dva až tři dny. Syrská vláda počítá s tím, že ještě tento den bude z bývalé povstalecké části Halabu vypraven další konvoj.

„Máme informaci, že operace dnes bude ještě pokračovat. K evakuaci další skupiny je připraveno 15 autobusů," citovala agentura Reuters syrský vládní zdroj.

Podle nové dohody by měli povstalci a jejich rodiny opustit východní Aleppo. Recipročně pak mají protivládní milice umožnit odchod zraněných a nemocných z obklíčené šíitské enklávy u města Idlib.

Evakuace povstalců z východního Aleppa začala, hlásí ruské ministerstvo obrany | Foto: Reuters

Povstalci mají být s jejich rodinami evakuování humanitárním koridorem, který měří 21 kilometrů. Informuje o tom ruská agentura TASS s odvoláním na ministra obrany. K evakuaci bylo přistavěno asi 20 zelených autobusů. Rusko uvedlo, že s evakuací raněných budou pomáhat i pracovníci Červeného kříže.

Evakuace povstalců a jejich rodin měla původně začít už v úterý, ale kvůli obnoveným bojům byla pozastavena. Podle svědků, které cituje agentura Reuters, byla ve čtvrtek slyšet ve městě několikaminutová palba.

Evakuace raněných

Z východního Aleppa odváží od rána raněné sanitky. Mezinárodní výbor Červeného kříže ve čtvrtek na Twitteru oznámil, že probíhá také evakuace asi 200 raněných.

Jeden konvoj sanitek měly podle britské BBC, která se odvolává na takzvané Bílé helmy, ostřelovat prosyrské oddíly. Zranily údajně tři lidi, konvoj se pak vrátil do obléhané zóny.

V Aleppu začalo údajně platit nové příměří, od brzkého rána se nebojuje

Číst článek

Mluvčí tureckého ministra zahraničí Huseyin Muftugolu ve čtvrtek uvedl, že hlavním cílem evakuace východního Aleppa je dostat nemocné a raněné do nemocnice, ať už v Sýrii, nebo Turecku. Na tiskové konferenci mimo jiné řekl, že za smrt tisíce civilistů za poslední dva týdny je odpovědná vláda prezidenta Asada.

Do šíitských vesnic v syrské provincii Idlib zároveň podle Reuters zamířilo 29 nákladních aut a sanitek se zdravotníky. Budou evakuovat raněné a rodiny, obléhané povstalci.

Podle odhadů je ve východních čtvrtích Aleppa ještě kolem 50 tisíc lidí. Podle zmocněnce OSN pro Sýrii Staffana de Mistury je mezi nimi asi 1500 povstalců, z nichž zhruba 30 procent patří k džihádistické skupině dříve známé jako Fronta Al-Nusra.

Po čtvrtečním summitu Evropské unie oznámil předseda unijních schůzek Donald Tusk novinářům, že EU využije všech diplomatických kanálů, aby mohla tlačit na mezinárodní hráče v Sýrii s cílem zajistit otevření koridorů do Allepa k humanitární pomoci a evakuaci civilistů.

„Tváří v tvář brutalitě syrského režimu a jeho podporovatelů, zvláště Ruska a Íránu, nejsme tak efektivní, jak bychom chtěli být. Ale utrpení syrského lidu nám není lhostejné,“ prohlásil Tusk.

Při odchodu ze summitu se u novinářů nechala slyšet i britská premiérka Theresa Mayová. Uvedla, že odpovědnost za tragédii v Allepu nesou syrský prezident Bašár Asad společně s Ruskem a Íránem.

Mayová připomněla i svědectví starosty východního Allepa Bríty Hádžího Hasana: „Řekl, že mrtvým nepomůžeme, ale můžeme zachránit ty, co zůstávají. A to uděláme.“

Evakuace povstalců z východního Aleppa začala, hlásí ruské ministerstvo obrany | Foto: Reuters

ČTK, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme