Soud přerušil jednání v kauze 'poslaneckých trafik'. Advokáti viní žalobce z podjatosti

Obvodní soud pro Prahu 1 po přečtení obžaloby v kauze takzvaných poslaneckých trafik přerušil hlavní líčení a kauzu odročil na neurčito. Nejprve musí vyřešit námitky na podjatost žalobců, které po zahájení podali advokáti. Nelíbí se jim práce olomouckých vrchních státních zástupců, kteří případ vedou. Mají pochybnosti, zda rozhodují nestranně. Státní zástupce Martin Brzobohatý jejich námitky odmítl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas a Jana Nečasová u soudu

Petr Nečas a Jana Nečasová u soudu | Foto: Filip Jandourek

Případ se týká údajného podplácení funkcemi pro tři bývalé poslance ODS. Kromě manželů Nečasových je obviněn také úředník Roman Boček.

Soudkyně případ odročila kvůli podané námitce na podjatost olomouckého státního zastupitelství, které případ vede.

Expremiér Nečas poprvé usedne na lavici obžalovaných. Za 'trafiky' mu hrozí šest roků vězení

Číst článek

„My si myslíme, že státní zástupce, který má být nepodjatý, v daném případě není schopen rozhodovat spravedlivě a nestraně,“ vznesl ji advokát obžalovaného Romana Bočka Petr Toman.

Prohlásil také, že uplácení poslanců se nikdy nestalo, a kdyby se to stalo, tak to do tohoto případu nikdy nebylo trestným činem. „Nikdy nikdo nestíhal, že někdo skončil v jedné funkci a začal pracovat v jiné funkci," zdůraznil Toman. Dodal, že bývalí poslanci získali nové zaměstnání, běžně vykonávali činnost, za kterou brali mzdu.

Nečasové hrozí až 8 let

K jeho námitce se přidali i advokáti bývalého premiéra Petra Nečase, kterým se nelíbilo to, že případ řeší žalobci, jimž nepřísluší, a zabývali se jím i další orgány mimo Prahu. „Mně připadá, že je tady boj mezi Vrchním zastupitelstvím v Praze a Vrchním zastupitelstvím v Olomouci, kdo bude mít důležitější věc, aby prokázali svou důležitost ve prospěch státu," řekl novinářům advokát Josef Lžičař.

Státního zástupce Martina Brzobohatého námitka obhajoby nepřekvapila. „Naprosto se necítím být podjatý. Ten institut je trošku o něčem jiném. Já nehodnotím důvody té námitky nebo toho expozé obhájců. Je to způsob obhajoby. Nemělo by to mít vliv nějaký extrémní,“ řekl.

Případ trafik je jednou z kauz kolem Jany Nečasové, dříve Nagyové, které v roce 2013 vedly k pádu Nečasova kabinetu. Kauza začala o rok dříve, kdy se vládní koalici nepodařilo ve Sněmovně zvrátit senátní veto balíčku daňových změn. Spolu s opozicí hlasovalo proti i šest poslanců ODS, mezi nimi Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř. Později složili poslanecké mandáty, čímž umožnili schválení balíčku. Šnajdr a Fuksa vzápětí dostali lukrativní pozice ve státních firmách.

Bývalé vrchní ředitelce vládního kabinetu Janě Nečasové, dříve Nagyové, hrozí až osm let vězení. Čelí totiž ještě obžalobě kvůli krácení daní. Údajně je neodvedla z luxusního dárku.

ČTK, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme