Napojení nového orgánu je jedna z nejhezčích částí transplantace, ale i chvilka napětí, říká přednosta transplantační chirurgie IKEMu

19. prosinec 2016

Docent MUDr. Jiří Froněk je přednostou transplantační chirurgie IKEMu. V uplynulém roce pod jeho vedením provedli operatéři pražského Institut klinické a experimentální medicíny hned několik dalších unikátních transplantací a vypadá to, že i v celkovém počtu transplantací půjde opět o rekordní počet. Některé transplantace jsou přitom tak složité, že lékaři stráví na sále mnoho hodin, podle docenta Froňka i 12 až 14.

Transplantace je ale několik operací v jedné – nejprve je třeba provést odběr orgánu, poté následuje jeho úprava, za třetí odstranění nemocného orgánu a příprava příjemce a až na závěr přijde samotné napojení transplantátu na cévní a ostatní struktury.

„Obvykle jsou to čtyři výkony v sobě, z nichž každý trvá několik hodin. Mezi tím může být pauza od deseti minut do půl hodiny, málokdy delší. Člověk má čas se chvilku zotavit,“ popisuje docent Froněk a dodává, že všichni nejvíce prožívají právě tu poslední část transplantace, tedy napojení nového orgánu.

Proč Jiřímu Froňkovi stojí za to být 40 i více hodin v kuse v tak náročné práci? Podívejte se na video.

„Je to jedna z nejhezčích částí transplantace, protože během odběru zbavíme orgán veškeré krve, takže se změní barva z růžové v takovou šedo-žluto-béžovou. Až poté, co napojíme cévní struktury a pustíme svorky, se ten orgán zase probarví krví, zase je krásně růžový. To je jednak krásné, ale za druhé je to chvilka napětí, protože cévní struktury musí být napojeny správně, orgán se musí prokrvit správně a celý, nesmí mít výpadky prokrvení,“ říká Jiří Froněk

Mezi živými dárci orgánů nejsou jen příbuzní a přátelé pacientů, kteří transplantaci potřebují, ale i u nás se najdou altruisté, kteří se sami přihlásí s tím, že chtějí někomu darovat třeba ledvinu. Docent Froněk a jeho tým dává takovým lidem více času na rozmyšlenou a čeká je i pohovor s psychologem a psychiatrem, aby skutečně věděli, co dělají.

doc. MUDr. Jiří Froněk

Práce transplantologa znamená být třeba 40 i více hodin v práci. Proč to Jiřímu Froňkovi stojí za to? „Naplňuje mě to, baví a je to hezké. Je to strašně odměňující kus medicíny – úspěšnost je strašně veliká. Je to nesmírně odměňující, valná většina výkonů je úspěšná, ten pacient odchází domů v dobrém stavu a pomůžeme mu.“

Jak se žije pacientovi, kterému tým docenta Froňka transplantoval pět orgánů najednou? Je etická transplantace dělohy? A chodí pacienti na transplantaci včas? Poslechněte si celý rozhovor s docentem Jiřím Froňkem, přednostou transplantační chirurgie pražského IKEMu. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr