OSN: Krvavé finále bitvy o Aleppo je válečným zločinem

15. prosinec 2016

Masivní ofenziva syrských vládních sil a jejich spojenců v Aleppu se chýlí ke konci. Povstalci v bojích o východní čtvrti města téměř kapitulovali, ovládají jen jeho malou část. Ve čtvrtek nad ránem zbraně utichly. Začala složitě vyjednaná evakuace povstalců a civilistů, byť zatím jen v omezené míře. Klid zbraní, jemuž ještě ve středu předcházely těžké ostřelování a letecké údery, je však podle agentury Reuters nesmírně křehký.

Bombardování a ostřelování posledních povstaleckých ostrůvků, kde jsou stále desítky tisíc civilistů, je podle OSN třeba posuzovat jako válečný zločin. „Za osud a bezpečí civilistů nese plnou odpovědnost vláda syrského prezidenta Bašára Asada,“ cituje BBC Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zaída Raáda Zaída Husajna.

BBC také hlásí, že západní spojenci prostřednictvím satelitů a bezpilotních letounů shromažďují důkazy o případných válečných zločinech. A to nejen v Aleppu, ale i v dalších oblastech Sýrie. Už teď je prý důkazů víc než dost. „Čekám na smrt. Modlete se za mě. Děkuji za sdílení. Sbohem.“ I taková poselství obyvatel Aleppa lze v těchto dnech číst na sociální síti Twitter.

Vojáci střílejí ženy i děti

Provládní vojáci podle očitých svědectví chodí po ulicích, z nichž vyhnali rebely, od domu k domu a střílejí lidi přímo na místě. Nešetří ženy ani děti. Americká televize CNN si všímá vyjádření mluvčího vysokého komisaře OSN pro lidská práva Ruperta Colvilla: „Obdrželi jsme znepokojivé informace, že na ulicích leží mrtví. Nikdo je nemůže odnést, protože lidé se bojí, že je zasáhne bombardování nebo že budou zastřeleni,“ řekl Colville.

Jak CNN dodává, po více než čtyřech letech, prožitých ve městě rozděleném mezi rebely a provládní síly, tak v Aleppu ztrácejí naději i ti nejotrlejší. A protože novináři z nezávislých médií se tam už dlouho nevyskytují, informují obyvatelé Aleppa svět hlavně prostřednictvím Twitteru a dalších sociálních sítí.

Čtěte také

„Toto jsou má poslední slova,“ právě tak podle CNN začíná mnoho vzkazů z Aleppa. Lidé čekají, že je zabijí bomby, nebo Asadovi vojáci. Někteří prosí o modlitbu a pochopení. Najdou se však i tací, co vyjadřují hněv a frustraci z toho, že jim nikdo nepřišel na pomoc. „Pochopte, nemohu se prostě vzdát a nechat se uvěznit nebo zabít. Mluvím otevřeně, a to se tady považuje za zločin,“ píše jeden muž z Aleppa.

Lidé jsou vydáni napospas

Provládní vojáci podezírají zbylé obyvatele kdysi kvetoucí obchodní metropole z podpory protirežimních rebelů a zatýkají především mladé muže. Nevybíravě se chovají i povstalecké skupiny. Na vystrašené a vyhladovělé lidi ještě bezprostředně před příměřím útočily i ruské letouny. Jejich bomby v posledních měsících nezničily jen základny povstalců, ale i téměř celou civilní infrastrukturu.

Pád Aleppa se stává kruciálním, skoro zničujícím úderem pro povstalce, v jejichž řadách jsou však i umírnění bojovníci. Osud lidí vydaných napospas násilnostem v kdysi prosperujícím a mírumilovném městě bude symbolem jednoho z nejtragičtějších selhání mezinárodního společenství od dob druhé světové války, podotýká americká televize CNN.

autor: smi
Spustit audio