V Dukovanech nově zkontrolují příchozím i podrážky bot

15. prosinec 2016

V jaderné elektrárně spouštějí nový bezpečnostní systém. Opět posílili ochranu proti vnášení nepovolených a nebezpečných věcí. Součástí nového zařízení jsou rentgenové paprsky, které dokážou lidem prosvítit podrážky. Lépe zabezpečený je teď i venkovní areál elektrárny.

Jak informoval ředitel Bezpečnosti elektráren ČEZ Roman Havlín, společnost letos vynaložila společnost téměř 150 milionů na zvýšení bezpečnosti. Novinkou je rentgenové zařízení, které je schopno detekovat i malé předměty uschované například v botě.

V případě zjištění neoprávněně vnášených předmětů bude pak člověk vstupující do elektrárny podroben důkladnější kontrole na odděleném pracovišti. „Nebude se tím zdržovat vstup ostatních lidí do areálu, hlavní vstupový koridor bude plynule průchodný,“ dodal mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Ve špičkách podle něj projde za hodinu vchodem až 600 lidí.

Zkušební provoz zařízení potrvá několik týdnů, v lednu vstoupí do ostrého provozu. Souběžně se stejné zařízení začne používat i v Temelíně. Na rozdíl od něj se však v Dukovanech navíc uskutečnila rozsáhlá rekonstrukce vnitřního oplocení hlavních výrobních bloků, nových ventilátorových věží a centrální čerpací stanice v délce téměř tří kilometrů. To vše včetně nové detekční techniky. Tři metry vysoký plot je zakončen žiletkovým drátem.

Zvyšování ochrany elektráren pomocí nejmodernějších technologií je podle Havlína reakcí na bezpečnostní situaci v Evropě. Zařízení odpovídá podmínkám nového atomového zákona, který bude platit od začátku roku 2017. V Dukovanech od začátku letošního roku stále platí zvýšený stupeň ostrahy.

V nejbližší době se podle Havlína dočká rekonstrukce také vnější betonové oplocení celého areálu v délce kolem 5,5 kilometru. V současné době pokračuje výběrové řízení na dodavatele.

autor: Michal Malý | zdroj: ČTK
Spustit audio