Mzdy drží Česko na východě Evropy, průměr EU je téměř třikrát vyšší

Lidé v Česku vydělávají téměř o dvě třetiny méně, než je průměr Evropské unie. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek vydal Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny (ilustr. obr.)

Koruny (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Roční průměrná mzda v České republice byla 345 tisíc korun, což je 37 % průměru Evropské unie. V té se roční průměr pohybuje kolem částky 930 tisíc. Dle slov Dalibora Holého z českého statistického úřadu jsme sice standardní evropskou ekonomikou, ale statistiky ukazují, že z hlediska příjmů Česko stále patří do východní Evropy. Pokud jde o rozdíly ve mzdách, jsou také výraznější, než je na Západě zvykem.

„Na druhou stranu proti Bulharům máme dvojnásobek. I ve visegrádské čtyřce, která je nám bližší, jsme pořád nejlepší, ale Slovensko nás rychle dohání,“ dodává. Nyní dle statistik obhajujeme 19. pozici v žebříčku EU. Právě ve zmíněném Bulharsku je průměrná mzda vůbec nejnižší. Na opačném konci žebříčku se umístilo Lucembursko.

Kupní síla průměrné mzdy v ČR je přitom na úrovni 59 % průměru EU. Hrubý domácí produkt v paritě kupní síly byl přitom v ČR v roce 2014 na 86 procentech průměru EU. „Vzhledem k této vyšší konkurenceschopnosti a silnějšímu výkonu ekonomiky je zde prostor pro rychlejší zvyšování mezd. K tomu dochází v posledních dvou letech,“ uvedl Holý. Podobně jako ČR je na tom podle něj Litva. „Dalo by se tedy říci, že Češi a Litevci jsou dříči, kteří zvyšují HDP, ale berou za to nižší mzdy,“ dodal.

Sběr dat v EU prováděl Eurostat na základě sociálního nařízení EU. Úřad získal záznamy o 127 milionech zaměstnanců. V rámci sběru dat Eurostat nesledoval plošně zemědělství a nepovinně údaje poskytovala veřejná správa a podniky menší než s deseti zaměstnanci.

Průměrná mzda stoupla o čtyři procenta, růst čekají analytici i v dalších měsících

Číst článek

ČTK, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme