Ukrajina bourá pomníky a mění názvy ulic. Jeden z kyjevských bulvárů ponese jméno Václava Havla

15. prosinec 2016

Ukrajina mění názvy ulic z éry socialismu. Jeden z hlavních kyjevských bulvárů dnes oficiálně dostane jméno Václava Havla. První český prezident tam bude mít i pamětní desku.

Kyjevský Majdan – náměstí Nezávislosti se do roku 1991 jmenovalo náměstí Říjnové revoluce. Předtím to bylo Kalininovo náměstí a ještě dřív Sovětské náměstí. Za německé okupace ve 40. letech to bylo prostě náměstí. A jak říká Pavlo Podobied z Ukrajinského institutu národní paměti, není Majdan zdaleka jediné místo, které tady v Kyjevě změnilo v posledních desetiletích několikrát název.


Do dnešního dne bylo na Ukrajině zbouraných 1 236 Leninových pomníků a 271 pomníků jiných bolševických představitelů, kteří pomáhali nastolit komunistický režim a pomáhali s politickými represemi proti disidentskému hnutí na Ukrajině. PAVLO PODOBIED

„V květnu roku 2015 přijal ukrajinský parlament balík zákonů o zprůhlednění archivů a přístupu k informacím. Byl mezi nimi také zákon o zákazu propagandy a totalitární symboliky. Nacistické i komunistické,“ říká Podobied. A to znamená, že se mění názvy ulic a náměstí pojmenovaných po komunistických lídrech.

Také se bourají jejich pomníky. První vlna jejich likvidace přišla už v 90. letech: „Když se rozpadl Sovětský svaz, tedy v roce 1991, bylo na Ukrajině 5 500 pomníků Lenina. Mnoho z nich bylo okamžitě demontováno na území západní Ukrajiny. Postupně se potichu likvidovaly další ve středu a na východě země. Do roku 2013 zůstaly pomníky ve větších městech, v administrativních centrech.“

Kyjevský bulvár, který doteď nesl jméno lotyšského komunisty Ivana Lepseho, se tak stává bulvárem Václava Havla. Bývalý prezident tady bude mít také pamětní desku.

autoři: vpo , jpr
Spustit audio