Facebook vyhlásil boj 'fake news'. Usnadní lidem rozeznávání pravdy od lži

Společnost Facebook ve čtvrtek oznámila, že na své sociální síti - největší na světě - vydá řadu nových nástrojů, které mají zabránit šíření falešných zpráv, takzvaných fake news. Svým uživatelům tím chce usnadnit rozpoznání toho, co je pravda a co lež.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Like - clicktivismus - lajk - Facebook

Like - clicktivismus - lajk - Facebook | Foto: CC BY-NC-SA 2.0, Adam Fagen

Facebook proto bude spolupracovat se stránkami i organizacemi jako Snopes, ABC News nebo Associated Press, a to ve snaze ověřit pravdivost a autenticitu publikovaných informací, napsala agentura Reuters.

V poslední době firma čelí kritice kvůli tomu, že nebyla schopná zastavit záplavu falešných článků v průběhu prezidentských voleb ve Spojených státech.

Společnost navíc nedávno přišla na trh se softwarem, který umožní cenzuru příspěvků ve specifických zeměpisných oblastech, napsal list New York Times. Ten ale nesouvisí s falešnými zprávami, nýbrž snahami proniknout na čínský trh, kde je Facebook od roku 2009 blokovaný.

Peking k tomu přistoupil po nepokojích v autonomní oblasti Sin-ťiang, protože lidé sociální síť využívali ke komunikaci a šíření informací, včetně těch o nepokojích, a vládě vadilo, že nad nimi neměla kontrolu.

Na Facebook se tak v současné době Číňané sice dostanou, musí se ale připojovat přes virtuální sítě a obcházet čínský vládní firewall. Kromě Facebooku nemohou oficiálně používat ani Twitter nebo Google.

ama Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme