Konec kasin a heren s automaty. Liberec je ve svém městě nechce

Ukončit svoji činnost nejpozději do konce roku 2017 budou muset všechny kasina a klasické herny s automaty v Liberci. Vyhlášku s nulovou tolerancí ve čtvrtek těsnou většinou schválili tamní zastupitelé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poker

Poker | Foto: Martin Dušek

Původně byl návrh koalice jiný. Počítal s tím, že by mohl být hazard provozován v kasinech se živou hrou.

Část opozice ale podpořila návrh úplného zákazu hazardu. Návrh podala koaliční Změna pro Liberec.

„Koaliční návrh byl nejmenší možný krok, na kterém byla shoda. Není to ale dobré řešení pro město," zdůvodnil svůj protinávrh radní Josef Šedlbauer.

V platnost nová vyhláška vstupuje od ledna. Její reálnou platnost ale pocítí obyvatelé Liberce až na začátku roku 2018. Rok 2017 je tak pro majitele kasin a heren v Liberci poslední. Budou svoji činnost muset ukončit do konce roku. Hráči podle odhadu ročně prohrají 300 až 400 milionů korun na 86 místech v Liberci, kde je možné hazard provozovat.

Loterie, kde 99,9 % losů vyhrává? Vyzkoušejte si v interaktivní hře, jak je to doopravdy

Číst článek

Z hazardu v roce 2015 liberecká radnice získala 76 milionů korun, letos očekává 60 milionů. Od roku 2018 ale příjmy z této oblasti očekávat nemůže.

Úplný zákaz hazardních her si schválil i sousední Jablonec nad Nisou s účinností od ledna 2015. Přesto však hazard z města nezmizel. Loni totiž jablonečtí zastupitelé přijali vyhlášku povolující kasina. Podmínky uvedené ve vyhlášce splnilo zatím 11 zařízení.

Nedá se tedy vyloučit, že z Liberce hazard zmizí úplně. Šedlbauer po dnešním hlasování prohlásil, že svolá pracovní skupinu zastupitelů: „Abychom si promysleli, jak postupovat dále.“

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme