Putin ví, o čem mluvím, opřel se Obama do ovlivňování voleb kybernetickými útoky

Barack Obama pohrozil Rusům kvůli zasahování do amerických voleb hackerskými útoky. „Pan Putin si je dobře vědom mých pocitů, protože jsem s ním o tom přímo mluvil,“ opřel se americký prezident do svého ruského protějšku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama uvedl, že se bude vyjadřovat k vládě svého nástupce Donalda Trumpa i po svém odchodu z úřadu

Barack Obama uvedl, že se bude vyjadřovat k vládě svého nástupce Donalda Trumpa i po svém odchodu z úřadu | Zdroj: Reuters

Nejvyšší američtí představitelé mají za to, že stopy hackerské operace vedou až do nejvyšších pater ruské vlády. Podle poradce amerického prezidenta Bena Rhodese je pravděpodobné, že Vladimir Putin o snaze ovlivnit volby věděl, vzhledem k tomu, že má ruskou vládu plně pod kontrolou.

"Je jasné, že když se cizí vláda, ať už jakákoli, pokouší zasahovat do našich voleb, tak musíme jednat. A uděláme to - na místě a v době, o kterých sami rozhodneme," prohlásil Obama v rozhlasovém rozhovoru, jehož výňatky byly zveřejněny ještě před odvysíláním celého interview stanicí NPR.

Šéf Bílého domu však neupřesnil, jakou podobu budou mít případné odvetné kroky.

Obamova slova zpochybnil Donald Trump, podle kterého Rusko nestojí za kybernetickým útokem proti serverům Demokratické strany. Trump navíc netuší, proč Obama přišel s reakcí na hackerské útoky právě teď. „Pokud hackerský útok podniklo Rusko nebo někdo jiný, proč Bílý dům čekal tak dlouho, než začal jednat? Proč si stěžují, až když Hillary Clintonová prohrála?“ reagoval Obamův nástupce na twitterovém účtu.

Vliv Ruska roste, píší v zahraničí. Po amerických volbách bude chtít ovlivnit ty v Německu

Číst článek

Budoucí prezident podle amerických komentátorů nemá pravdu, protože kritika chování Ruska se objevila už před listopadovými volbami. Obamova vláda oficiálně obvinila Rusko z hackerských útoků již v říjnu. Prezident Obama tehdy varoval kremelského šéfa Vladimira Putina před následky.

Zahraničněpolitický poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov, který se je s Putinem v Japonsku, v Tokiu řekl, že prezidenti Ruska a USA o zasahování do amerických voleb prostřednictvím počítačových manipulací hovořili na okraj zářijového summitu G20. Tehdy prý Putin poskytl naprosto jasnou odpověď na vznesená americká obvinění.


"Měli rozhovor mezi čtyřma očima a jednali o různých tématech," řekl Ušakov novinářům. "Došlo i na zmíněné téma. Z naší strany zazněla naprosto jasná odpověď, která zřejmě nezapadala do toho, co se nám Obama snažil vysvětlit," dodal.


Americké zpravodajské služby podle zdrojů tamních médií dospěly k závěru, že s postupem kampaně letošních prezidentských voleb věnovali ruští vládní představitelé zvýšenou pozornost snaze pomoci Trumpovi zvítězit. Dokazuje to podle nich fakt, že ruští hackeři se dostali k datům obou politických stran, ale na veřejnost pustili jen informace o demokratické kandidátce Hillary Clintonové. Rusko jakékoli obvinění z kybernetických útoků či z vměšování do voleb v USA odmítlo.


Televize NBC dříve oznámila, že američtí zpravodajci "s velkou mírou pravděpodobnosti" věří, že kybernetickou kampaň proti americkým volbám řídil osobně Putin. "Je to prostě pitomost. Marnost pokusů kohokoli o tom přesvědčit je zjevná," zareagoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v televizi Rossija 24.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme