Evakuace východní části Aleppa je přerušena. Rusko tvrdí, že je úplně u konce

Syrská vláda zastavila evakuaci civilistů a povstalců z východního Aleppa. Rozhodnutí Damašku podle agentury Reuters přišlo poté, kdy povstalci zabránili odvozu zraněných ze dvou provládních vesnic, které obléhají povstalci. Podle syrských vládních zdrojů bude evakuace pokračovat, až bude odvoz zraněných opět umožněn. Ruské ministerstvo obrany ale tvrdí, že je u konce úplně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleppo už podle BBC opustilo nejméně 6400 lidí (ilustrační foto)

Aleppo už podle BBC opustilo nejméně 6400 lidí (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Syrská vláda zastavila evakuaci civilistů a povstalců z východního Aleppa. Prý bude pokračovat, jakmile bude umožněno odvézt raněné ze šíitských vesnic obléhaných povstalci. Oznámily to v pátek syrské vládní zdroje.

Evakuace zahájená ve čtvrtek byla přerušena kvůli palbě na konvoj. Podle zdroje agentury Reuters za komplikacemi stojí povstalci hlásící se k teroristické skupině Džabhat Fatah aš-Šám.

Z východního Aleppa odjely první konvoje s evakuovanými lidmi. Asad oznámil vítězství

Číst článek

Nezapojili se totiž do dohody o evakuaci zraněných z šíitských vesnic Fúa a Kafrája, které jsou v obklíčení několika povstaleckých skupin. Tato dohoda je přitom součástí úmluvy o Aleppu.

Syrský vládní zdroj sdělil, že "bude-li zahájen odvoz raněných z vesnic Fúa a Kafrája, bude evakuace v Aleppu okamžitě obnovena".

Syrská agentura SANA přerušení evakuace připsala "teroristům", jak vláda označuje všechny skupiny bojující proti režimu. SANA tvrdí, že za minulých 24 hodin bylo z Aleppa v deseti kolonách odvezeno 8 079 teroristů a jejich příbuzných. Ačkoli Rusko považuje evakuaci civilistů za "ukončenou", podle OSN zůstává v obklíčené enklávě stále 50 tisíc lidí.

Turecko tvrdí, že se dosud z východní části města dostalo ven 7500 civilistů. Ankara se snaží spolu s Teheránem, který je spojencem Damašku, udržet evakuaci v chodu. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu řekl, že hovořil se svým íránským protějškem Mohammadem Džavádem Zarífem a že se dohodli, že se pokusí nynější problém překonat. Turecké sdělovací prostředky palbu na konvoj připisují Íránu a šíitským milicím, které pod íránským velením v Sýrii operují.

Konvoje odvážejí z Aleppa tisíce civilistů. Dalších 50 000 zbývá, zní z Francie

Číst článek

Vysoký úředník Červeného kříže na Twitteru o evakuaci Aleppa napsal: „Operace byla bohužel pozastavena. Vyzýváme všechny strany, aby zajistily, že může být znovu obnovena a bude postupovat za vhodných podmínek.“

ČTK, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme