Švýcarsko nezavede kvóty pro přistěhovalce z Evropské unie, upřednostní ale vlastní občany

Švýcarsko nakonec nezavede kvóty pro přistěhovalectví ze zemí Evropské unie. Bude ale při zaplňování volných pracovních míst upřednostňovat vlastní občany. Příslušný zákon schválil parlament.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarsko

Švýcarsko | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Zákon zavedlo Švýcarsko jako reakci na výsledek referenda z roku 2014. Tehdy se obyvatelé vyslovili těsnou většinou pro omezení migrace. Pravicová populistická Švýcarská lidová strana, která za iniciativou proti masovému přistěhovalectví stála, hlasování parlamentu označila podle portálu htr.ch za kapitulaci před Evropskou unií.

„Podle prvního hodnocení můžeme říci, že zákon podle všeho jde správným směrem," prohlásil mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas, informovala agentura Reuters. „Je dobrým znamením, že předpis nestanovuje kvóty pro volný pohyb občanů EU a nepředpokládá omezení jejich přístupu k zaměstnání ve Švýcarsku, což naopak v původním návrhu bylo," dodal.

Evropa přijala švýcarské kvóty pro cizince vesměs zklamaně, ne tak nacionalisté

Číst článek

Schinas také řekl, že EU chce s Bernem o uplatňování zákona jednat a že normu ještě podrobí analýze včetně konzultací na úrovni členských států. Šéf komise Jean-Claude Juncker bude v pátek mluvit se švýcarským prezidentem Johannem Schneiderem-Ammannem.

Výsledek referenda komplikuje vládě život

Závazný výsledek referenda postavil Bern do složité situace, neboť Brusel Švýcarsku pohrozil, že případné omezení volného pohybu pro unijní občany bude mít dopad na volný přístup alpské konfederace na společný unijní trh. Švýcarsko sice není členem EU, s unií je ale provázáno řadou smluv včetně té o volném pohybu pracovních sil.

Bern se pokoušel s Bruselem na téma kvót pro unijní občany vyjednávat, rozhovory ale nijak nepokročily. Švýcarská vláda se proto rozhodla pro mírnější výklad výsledků referenda. Odsouhlasený zákon počítá s tím, že výhodu v obsazování volných míst budou mít nezaměstnaní, kteří jsou registrováni na švýcarských pracovních úřadech. Pro návrh hlasovalo 98 poslanců, 67 bylo proti a 33 se zdrželo.

V referendu před dvěma lety se pro regulační opatření vyslovilo 50,3 procenta hlasujících.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme