Vězeňská služba navrhuje, aby odsouzení v Praze zametali ulice či dělali popeláře

V pražských ulicích by od příštího roku mohli uklízet vězni ve výkonu trestu. Českému rozhlasu to řekl šéf vězeňské služby Petr Dohnal. Odsouzení by zametali ulice nebo jezdili s popelářskými vozy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězni pracují v třídírně odpadu v Praze Vysočanech

Vězni pracují v třídírně odpadu v Praze Vysočanech | Foto: Lída Křesťanová

Vězeňská služba teď jedná s pražskou úklidovou firmou o konkrétní podobě spolupráce. Podle Dohnala jde o vůbec první takovou práci vězňů v republice. Inspiroval se v cizině.

„Byl jsem před časem v Dolním Sasku a přišel jsem tam na jednu celu, která byla prázdná. Když jsem se ředitele věznice zeptal, kde ten vězeň je, řekl mi, že ten celý den jezdí tirákem po Německu, ráno musí brzo vstávat a vrací se večer,“ popisuje svou inspiraci.

Firma by podle Dohnala chtěla zaměstnat zhruba 35-40 pracovníků. Ty chce vězeňská služba pečlivě vybírat. „Jsou to odsouzení, kteří jsou v mírnějších trestech. Není to práce pro každého odsouzeného,“ vysvětluje mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová. V Česku nyní pracuje téměř 8 tisíc vězňů, o 1800 více než loni.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme