Alexandr Mitrofanov: Dvě komety, Savčenková a Navalnyj

16. prosinec 2016

V Rusku a na Ukrajině se v posledních dnech hodně hovoří o dvou politicích, kteří se vymykají běžnému provozu a jejichž styl se podobá spíše kometě. Ukrajinská kometa je v zahraničí známá, je to Nadija Savčenková.

Letkyně, která bojovala proti donbaským separatistům, padla do zajetí a byla předána do Ruska, po omilostnění prezidentem Vladimirem Putinem a návratu do vlasti se stala hrdinkou místní politiky. Projevovala se však nestandardně. Mám-li její styl převést na české poměry, jde o mix Andreje Babiše a Jany Černochové se záblesky Tomia Okamury.

Savčenková byla členkou strany Vlast, vedené bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou. Ze strany však potichu vystoupila v říjnu a před pár dny ji vyloučili z poslaneckého klubu. Důvodem byla partyzánská cesta do Minsku, kde jednala s formálními vůdci donbaských separatistů.

Jistota ukrajinských politiků, že loutkovodiči těchto figurek jsou ruští političtí velitelé, vyvolala značnou nechuť vůči Savčenkové. Samotná Nadija ale na tyto výtky, mám-li použít jejího výraziva, zvysoka kašle.

Podle ní je jedno, kdo za kým stojí, hlavně aby se vrátili ukrajinští zajatci z Ruska. Svými aktivitami legitimizuje moskevský scénář, že jde o vnitroukrajinský konflikt bez účasti Moskvy a že Kyjev má jednat s Donbasem (který je ve skutečnosti řízen Ruskem). Na Ukrajině proto zní, že se bývalá hrdinka stala nástrojem Kremlu, ač sama patrně není s to tuhle věc pochopit. Prezidentské šance Savčenkové, o nichž se krátce po jejím návratu ze zajetí mluvilo, jsou tak nulové.

Zazářit a zmizet

Zato ruská kometa, Alexej Navalnyj, nečekaně zahájila prezidentskou kampaň. Volby budou sice až v roce 2018, ale tento výrazný a svérázný politik vystoupil se zásadním protiputinským prohlášením už teď. A vyvolal stejně rozporuplné reakce jako při jiných příležitostech Savčenková na Ukrajině.

Ruská kometa Alexej Navalnyj nečekaně zahájila prezidentskou kampaň

Většinou se přitom neprobírají detaily jeho prezidentského programu, i když ho má. Publicisty a politiky zajímají naopak dvě jiné věci. Za prvé: zdali je Navalnyj, jak se o tom už léta spekuluje, takzvaný kremelský projekt. Jinými slovy, zdali nefunguje v součinnosti s jednou z různých vzájemně znepřátelených frakcí v Kremlu, aby jí pomohl oslabit či zničit soupeře v mocenské špičce. Tuto spekulaci ale zpochybňují četné soudní procesy, které moc proti Navalnému vede.

S tím je ovšem spojeno druhé probírané téma: zdalipak není prezidentská kandidatura pouhým trikem, aby nebyl Navalnyj v právě probíhajícím odvolacím procesu opět uznán vinným, tudíž by se pak nesměl ucházet o Kreml. Prý by proti kandidátovi na prezidenta současná moc (o soudci se nemluví, protože je všeobecně přijímáno, že pouze plní Kremlem předepsané úkony) nebyla tak troufalá jako proti pouhému protikorupčnímu aktivistovi.

Ale jinak unisono zní, že v Rusku žádné skutečné volby stejně nejsou ani nebudou, protože zemi ovládá Putin a jeho lidé. V těchto předpovědích by tedy měl Navalnyj jako opravdová kometa zazářit a zmizet. Savčenkové se to už téměř stalo.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.