Havel, jak jste ho zatím neznali. Národní technická knihovna uvádí filmový maraton o exprezidentovi

V Národní technické knihovně v Praze jsou k vidění dosud nezveřejněné záběry prvního českého prezidenta Václava Havla. Akce má do hloubky představit jeho život i osobnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel

Václav Havel | Foto: Martin Kozák

Filmový maraton je součásti projektu "Pocta Václavu Havlovi", který připomíná výročí prvního českého prezidenta. Do Národní technické knihovny v Praze se na maraton filmů scházeli lidé už od pátečních odpoledních hodin.

Na večer bylo přichystáno celkem deset snímků. Maraton odstartoval tříminutovým záznamem Havlova prohlášení k oběti Jana Palacha z roku 1969. Návštěvníci ale nemusí absolvovat celý program - během večera mohou volně přicházet i odcházet.

V rakouském Innsbrucku odlévají zvon na počest Václava Havla

Číst článek

Poctu Václavu Havlovi zorganizovala spolu s městkou částí Praha 6 a organizací Post Bellum Knihovna Václava Havla. Ta poskytla i filmový materiál. V Národní technické knihovně v sobotu návštěvníci uvidí i dosud neznámé záběry Václava Havla.

„Cílem je jednak připomenout hloubku jeho osobnosti, nejen v nějakém zpravodajském šotu, ale jako člověka, jako kulturního pracovníka, jako občanského aktivistu, jako prezidenta i člověka, který bilancuje svou celoživotní éru. Kromě toho vzbudit i zájem o jeho osobnost a hodnoty, které přinesl,“ přiblížila význam akce filmová historička z Knihovny Václava Havla Tereza Czesany Dvořáková.

Páteční program skončí dvě hodiny po půlnoci a bude pokračovat i v sobotu. "Pocta Václavu Havlovi" se uzavře v den pátého výročí Havlova úmrtí v neděli 18. prosince promítáním filmu Odcházení z roku 2011.

Havel má jako první cizinec bustu v irském parlamentu. Byl výjimečnou osobností, říká politik

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme