'Udělejte něco s tím masakrem'. Syřané protestovali před rakouským parlamentem kvůli Aleppu

Několik stovek Syřanů v pátek demonstrovalo před rakouským parlamentem ve Vídni. Protest měl upozornit na dramatickou situaci v syrském městě Aleppu. Shromáždění neomezilo dopravu a nepoznamenaly jej ani žádné incidenty. Podle agentury APA se podobná demonstrace odehrála i ve čtvrtek a další je plánovaná na tuto sobotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouský parlament (ilustrační foto)

Rakouský parlament (ilustrační foto) | Foto: pixabay.com

Podle policejního mluvčího vídeňské policie přišlo na tamní protestní akci přibližně pět set Syřanů.

"Chceme vyzvat přímo rakouskou vládu a nepřímo i Evropskou unii, aby něco dělaly proti tomuto masakru," řekl organizátor protestu s odkazem na utrpení civilistů v severosyrském Aleppu.

Ve čtvrtek ve Vídni demonstrovalo kolem pěti set lidí před ruským velvyslanectvím. Protestující dávali najevo svůj nesouhlas s tím, že Moskva vojensky podporuje jednotky syrského prezidenta Bašára Asada, které Aleppo nedávno dobyly z rukou opozičních sil.

Na příští mají přijít tisíce

Na sobotní odpoledne je nahlášena další demonstrace proti situaci v Sýrii. Tentokrát by se měla odehrát na vídeňském Náměstí Hrdinů, poblíž kterého sídlí úřad rakouského prezidenta. Podle pořadatelů má dorazit až dva tisíce účastníků.

OSN: Krvavé finále bitvy o Aleppo je válečným zločinem

Číst článek

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyjádřil nedávno velké znepokojení nad informacemi, podle kterých se obyvatelstvo v Aleppu stává obětí krutého násilí, a to včetně žen a dětí.

K válečným zločinům přirovnal v říjnu dění v Aleppu francouzský prezident François Hollande. Odpovědnost podle něj nese kromě Damašku také Moskva.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme