Rusko kategoricky popírá zprávy o násilí nad civilisty v Aleppu. Je to lež, tvrdí generál

Syrsko-ruská operace ve východním Aleppu zachránila životy téměř deseti tisíc civilistů. Uvedlo to ruské ministerstvo obrany v reakci na obvinění, že po dobytí Aleppa tam syrští vládní vojáci pozabíjeli desítky civilních obyvatel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleppo už podle BBC opustilo nejméně 6400 lidí (ilustrační foto)

Aleppo už podle BBC opustilo nejméně 6400 lidí (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Generál Sergej Rudskoj označil zprávy západních médií o masakrech v Aleppu za čirou lež. Podle jeho slov jde o součást nové informační kampaně proti Rusku.

Šéf operačního centra generálního štábu se odvolal na svědectví jak ruského Centra pro usmíření, které v Sýrii působí, tak na pracovníky Mezinárodního výboru Červeného kříže, kteří v Aleppu zajišťují humanitární pomoc.

Podle ministerstva obrany šlo o unikátní operaci, která zachránila deset tisíc lidských životů a vytvořila podmínky pro nastolení příměří nejen v Aleppu, ale i dalších syrských oblastech.


Červený kříž a OSN apelovaly na rychlé dokončení evakuace

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) v sobotu vyzval strany bojující v Sýrii, aby poskytly záruky a umožnily pokračování evakuace Aleppa. Také vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi chce dostat rychle civilisty z města ven. Evakuace začala ve čtvrtek, ale od pátku je pozastavena.

„Existuje velké riziko, že toto přemísťování lidí a jejich utrpení nebude zastaveno, bude se někde, v jiných válkách, opakovat. V zájmu ochrany civilistů kdekoli na světě je třeba syrský konflikt zastavit. Teď a bez odkladů. Civilisté by neměli být rukojmí vyjednávačů,“ sdělil Grandi.

Marianne Gasserová, která vede MVČK v Sýrii, řekla, že její organizace je připravena dále zajišťovat evakuaci. „Očekáváme, že nám všechny zúčastněné strany poskytnou záruky, abychom mohli pokračovat. Tyto strany musejí ochránit lidi a poskytnout bezpečný průchod.“

Podle OSN je třeba evakuovat ještě 40 tisíc civilistů a 1500 až 5000 povstalců. MVČK tvrdí, že od čtvrtka bylo evakuováno asi 10 tisíc lid a že zdravotní stav mnohých z nich byl vážný.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme