Rodinu Anny Frankové možná nikdo neudal. Nacisté ji našli náhodou, píše se v nové studii

Teorie, že židovskou dívku Anne Frankovou a její rodinu nacisté našli v úkrytu v zadním traktu jednoho z amsterodamských domů na udání, nemusí být založená na skutečnosti. Ve studii, na kterou v sobotu upozornila agentura AP, to uvedlo muzeum, jež se věnuje odkazu jedné z nejznámějších obětí holokaustu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Deník Anny Frankové

Deník Anny Frankové | Foto: flickr.com

Podle nové studie Muzea Anne Frankové v Amsterodamu je možné, že osm lidí, kteří se v budově dnešního muzea ukrývali od července 1942, nikdo neudal. Na úkryt mohla nacistická okupační správa přijít jen náhodou při razii, která souvisela s vyšetřováním kolem nelegální práce či falšování přídělových lístků. Podle muzea totiž neexistuje, žádný přesvědčivý důkaz, že by úkryt někdo úřadům vyzradil.

Dva muži, kteří pracovali v domě, kde se Franková ukrývala, se podíleli na obchodování s falešnými potravinovými lístky. Oba byli zadrženi v roce 1944 a posléze propuštěni.

Výstava přibližuje mladým lidem odkaz Anne Frankové

Číst článek

Ředitel muzea Ronald Leopold uvedl v komentáři k nové studii, že je třeba "vzít v potaz i jiné scénáře" než ten současný, tedy že k odhalení došlo na základě udání.

Úkryt v zadním traktu amsterodamského domu policie odhalila 4. srpna 1944. Jeho obyvatele nacisté odvlekli do koncentračních táborů. Patnáctiletá Anne Franková zemřela v roce 1945 v táboře Bergen-Belsen.

Deník, který si po dobu skrývání vedla, se stal jedním z nejznámějších svědectví doby pronásledování Židů. Po válce jej vydal její otec, který pobyt v koncentračním táboře přežil. Deník byl přeložen do více než šedesáti jazyků a prodalo se ho přes 30 milionů kusů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme