Zemřel lékař Henry Heimlich. Jeho chvat zachránil život mnoha dusícím se lidem

Ve věku 96 let v sobotu zemřel americký lékař Henry Heimlich, který vynalezl nyní již známý chvat na uvolnění dýchacích cest, v nichž uvízne sousto. Podle oznámení jeho rodiny, Heimlich podlehl následkům vážného srdečního infarktu, který ho postihl již v pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Henry Heimlich

Henry Heimlich | Zdroj: Reuters

"Táta byl hrdinou pro mnoho lidí po celém světě, z prostého důvodu: Pomohl zachránit nesčetné množství životů prostřednictvím inovací postupů a prostředků na základě zdravého rozumu," uvedla jeho rodina v prohlášení.

Heimlich, který žil v pečovatelském domě, měl příležitost naposledy použít svůj chvat na dusící se spolubydlící letos v květnu. Pomohl 87leté ženě, které při jídle zaskočil kousek hamburgeru.

Heimlichův chvat díky zvýšení podbráničního tlaku umožňuje uvolnit překážky v dýchacích cestách, což bezpočtu lidí zachránilo život. Heimlich tuto techniku vyvinul v 70. letech, kdy byl primářem na chirurgii v nemocnici v Cincinnati. Přemítal prý nad ní poté, co si v novinách jednou přečetl o vysokém množství případů úmrtí následkem udušení jídlem. Velký kritik bušení do zad, po kterém se podle něho dusícímu se člověku spíš přitíží, sám chvat poprvé k záchraně použil, když mu bylo asi 80 let, kdy v restauraci pomohl dusícímu se muži.

Agentura Reuters připomněla i kontroverzní stranu Heimlichova profesního života, který si pošramotil tvrzením o léčebných účincích malárie na nemoc AIDS.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme